Nie da się ukryć, że sezon na truskawki w pełni się już rozpoczął. Większość z nas uwielbia zajadać się tym owocem, który przybył do nas po raz pierwszy z południa Hiszpanii. Dawniej, truskawki były rzadki rarytasem, niemniej jednak, po docenieniu ich walorów, rozpoczęła się produkcja na masową skalę. Ich połączenie z odpowiednim winem, może zachwycić kubki smakowe nie jednego z nas. Jednak jakie wino dobrać do dań z truskawkami?
Dania z truskawkami – czyli do czego najczęściej wykorzystujemy ten owoc?
Truskawki zwykle spożywamy można powiedzieć “bez niczego”. Stanowią one bowiem świeżą i zdrową przekąskę, która w żaden sposób nie zrujnuje naszej diety. Jednak owoc ten często wykorzystywany jest przy przygotowywaniu deserów i ciast. Nie tylko mogą one stanowić wyśmienite, słodkie nadzienie, ale równie dobrze sprawdzają się jako imponujący element dekoracyjny. Coraz częściej przygotowujemy z nich soczyste sorbety lub tarty. Desery z truskawkami są znane na całym świecie, ponieważ owoce te idealnie komponują się zarówno z cukrem jak i z produktami mlecznymi. Jednak jakie wino do nich pasuje?
Jakie wino będzie towarzyszyć daniom z truskawkami?
Jeśli mówimy o daniach z truskawkami, na samym początku dobrze jest wykluczyć wino czerwone. W nim zawarte są taniny, które w połączeniu z truskawkami stworzyły by niezwykle ciężką, pod względem smakowym mieszankę. Można pokusić się wręcz o stwierdzenie, że takowe połączenie nie będzie zaakceptowane przez nasze podniebienie. Jeśli więc szukamy odpowiedniego wina do dań z truskawkami, skupmy się na winach białych, a także różowych. Jasna barwa wina świadczy o tym, że znajduje się w nim niewielki udział garbników. Najlepiej sprawdzą się zapachowe, białe wina, które są młode. Ich prostota idealnie uzupełni intensywny smak i zapach truskawek. By zrównoważyć kwasowość owocu, można wybrać wina słodkie lub półsłodkie. Świetnie sprawdzą się także wina musujące o zapachu róży lub owocu liczi, które mają umiarkowany poziom cukru i niezbyt wysoką zawartość alkoholu. Dopełnią one smak truskawek, a także ciast z nimi w składzie.
Muscat- idealnie dopełni smak truskawek
Znane na całym świecie wino Muscat to idealny towarzysz do dań z truskawkami. Powstaje on z odmiany o tej samej nazwie w winnicach słonecznych Włoch, Grecji, Hiszpanii, a także w wielu innych krajach, co oznacza, że nie będzie problemów z jego dostępnością. Co więcej, jeśli jesteśmy wybitnymi smakoszami wina i truskawek, warto wybierać Muscat, który pochodzi z włoskiego regionu Piemont. Można sięgnąć po jego tradycyjną odmianę lub po Muscat musujący.
Partnerem artykuły jest https://vinify.pl sklep z najlepszymi winami.
Więcej artykułów
Dobre jedzenie w Warszawie na Woli: Kulinarna podróż dla podniebienia
Szybkie ciasta – Twoje rozwiązanie na ekspresowe słodkie pokusy
Czy warto wybierać kawę mieloną? Oto 5 powodów, dla których warto spróbować!