Jakszef.pl

Blog kulinarny

Mus czekoladowy – wykwintny deser dla czekoladoholików

mus czekoladowy

Szukasz pomysłu na wyśmienity czekoladowy deser, który jednocześnie nie wymaga wielu składników i jest prosty w przygotowaniu? W takim razie świetnie się składa, bo mamy coś właśnie dla Ciebie!

Nasza propozycja to mus czekoladowy – deser kojarzony z kuchnią francuską, ale obecnie popularny wśród wielbicieli czekolady na całym świecie. Czego będziesz potrzebować, aby przyrządzić go samodzielnie w domu?

Mus czekoladowy – składniki

W tym przepisie tylko kilka podstawowych składników, odpowiednio połączonych, tworzy wyjątkowy deser. Dlatego zadbaj o ich wysoką jakość.

Co będzie Ci potrzebne do przygotowania musu czekoladowego?

  • 200 g czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel. Jeśli preferujesz bardziej wyraziste smaki, możesz zastąpić ją czekoladą mocno gorzką 80% E.Wedel. Z kolei gdy należysz do wielbicieli słodkości, sięgnij po produkt o mniejszej zawartości kakao, taki jak np. czekolada lekko gorzka 50% E.Wedel lub czekolada mleczna E.Wedel.
  • 6 jajek. Do przygotowania deseru będziesz potrzebować jajek w temperaturze pokojowej, dlatego odpowiednio wcześniej wyjmij je z lodówki.
  • 60 g prawdziwego masła 82%,
  • 60 g cukru pudru. Powinien być bez grudek, dlatego w razie potrzeby możesz go przesiać.

To wszystkie potrzebne produkty – teraz pora na przygotowanie deseru!

Mus czekoladowy – przepis

Zacznij od rozdrobnienia czekolady i rozpuszczenia jej w kąpieli wodnej. Gdy stanie się płynna, zdejmij ją znad pary i dodaj pokrojone na mniejsze kawałki masło. Mieszaj do momentu, w którym oba składniki się dobrze połączą.

Żółtka oddziel od białek i dodawaj pojedynczo do ochłodzonej masy czekoladowej, cały czas mieszając. W następnej kolejności wsyp cukier puder. Całość ponownie dobrze wymieszaj.

Białka ubij na sztywną pianę, a następnie połącz ją z czekoladową masą. Zacznij od dodania odrobiny piany, aby mus stał się łatwiejszy do rozmieszania. Resztę wymieszaj bardzo delikatnie, aby nie zniszczyć struktury piany i uzyskać deser o pożądanej konsystencji.

Gotową masę przełóż do pucharków i schładzaj ok. godzinę w lodówce, a przed podaniem koniecznie udekoruj. Smacznego!

Szczegółowy przepis i wiele praktycznych porad dotyczących przygotowania musu czekoladowego znajdziesz pod adresem: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-mus-czekoladowy/. Wypróbuj je koniecznie!