Szukasz pomysłu na wyśmienity czekoladowy deser, który jednocześnie nie wymaga wielu składników i jest prosty w przygotowaniu? W takim razie świetnie się składa, bo mamy coś właśnie dla Ciebie!
Nasza propozycja to mus czekoladowy – deser kojarzony z kuchnią francuską, ale obecnie popularny wśród wielbicieli czekolady na całym świecie. Czego będziesz potrzebować, aby przyrządzić go samodzielnie w domu?
Mus czekoladowy – składniki
W tym przepisie tylko kilka podstawowych składników, odpowiednio połączonych, tworzy wyjątkowy deser. Dlatego zadbaj o ich wysoką jakość.
Co będzie Ci potrzebne do przygotowania musu czekoladowego?
- 200 g czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel. Jeśli preferujesz bardziej wyraziste smaki, możesz zastąpić ją czekoladą mocno gorzką 80% E.Wedel. Z kolei gdy należysz do wielbicieli słodkości, sięgnij po produkt o mniejszej zawartości kakao, taki jak np. czekolada lekko gorzka 50% E.Wedel lub czekolada mleczna E.Wedel.
- 6 jajek. Do przygotowania deseru będziesz potrzebować jajek w temperaturze pokojowej, dlatego odpowiednio wcześniej wyjmij je z lodówki.
- 60 g prawdziwego masła 82%,
- 60 g cukru pudru. Powinien być bez grudek, dlatego w razie potrzeby możesz go przesiać.
To wszystkie potrzebne produkty – teraz pora na przygotowanie deseru!
Mus czekoladowy – przepis
Zacznij od rozdrobnienia czekolady i rozpuszczenia jej w kąpieli wodnej. Gdy stanie się płynna, zdejmij ją znad pary i dodaj pokrojone na mniejsze kawałki masło. Mieszaj do momentu, w którym oba składniki się dobrze połączą.
Żółtka oddziel od białek i dodawaj pojedynczo do ochłodzonej masy czekoladowej, cały czas mieszając. W następnej kolejności wsyp cukier puder. Całość ponownie dobrze wymieszaj.
Białka ubij na sztywną pianę, a następnie połącz ją z czekoladową masą. Zacznij od dodania odrobiny piany, aby mus stał się łatwiejszy do rozmieszania. Resztę wymieszaj bardzo delikatnie, aby nie zniszczyć struktury piany i uzyskać deser o pożądanej konsystencji.
Gotową masę przełóż do pucharków i schładzaj ok. godzinę w lodówce, a przed podaniem koniecznie udekoruj. Smacznego!
Szczegółowy przepis i wiele praktycznych porad dotyczących przygotowania musu czekoladowego znajdziesz pod adresem: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-mus-czekoladowy/. Wypróbuj je koniecznie!
Więcej artykułów
Dobre jedzenie w Warszawie na Woli: Kulinarna podróż dla podniebienia
Szybkie ciasta – Twoje rozwiązanie na ekspresowe słodkie pokusy
Czy warto wybierać kawę mieloną? Oto 5 powodów, dla których warto spróbować!