Jakszef.pl

Blog kulinarny

Odzież kucharska dla pracowników gastronomii

spodnie kucharskie

Odzież gastronomiczna jeszcze chętniej kupowana jest poprzez właścicieli restauracji. Nieodzowność sprostania niezwykle restrykcyjnym przepisom higieny w miejscach, w jakich żywność poddaje się obróbce sprawia, iż pracownicy kuchni winni wyposażyć się chociaż w bluzę kucharską. Profesjonalna odzież kucharska to artykuły firm polecanych poprzez wielu szefów kuchni. Odzież gastronomiczna zabezpiecza pracownika przed zabrudzeniem swoich ubrań, również gwarantuje prosty wygląd dla wszelkich osób działających w kuchni.

Stroje dla kucharzy – kryteria doboru

Ważne składniki stroju kucharskiego to: bluza kucharska, fartuch, czapka, spodnie i buty z antypoślizgową podeszwą. Odzież gastronomiczna dla kucharza winna być wygodna oraz spełniać zasady BHP. Przeważnie jest podparta w kolorach bieli, lecz na rynku pojawiają się też innowacyjne kroje w mocniejszych odcieniach. Tak jak w wypadku stroju dla kelnera, wygląd odzieży gastronomicznej jest w ogromnej mierze uzależniony od rodzaju lokalu.

Zabezpieczenie

Należy mieć natomiast na uwadze, że fachowa odzież gastronomiczna to nie jedynie sprawa wizerunku lecz też bezpieczeństwa oraz czystości w miejscu pracy. Odzież dla kucharzy ze względu na ciągły kontakt z żywnością i jej obróbką w różnych mechanizmach musi spełniać rolę ochronną. Produkty używane do produkcji strojów kucharskich są bardzo odporne, wytrzymałe na plamy i dopasowane do pracy w wysokiej temperaturze. Mimo częstego prania kitle kucharskie utrzymują własny wygląd, nie kurczą się oraz nie napinają. Innym istotnym elementem ubioru, jeśli chodzi o odzież gastronomiczną, są spodnie kucharskie. Ze względu na specyficzne warunki będące w kuchni, odzież gastronomiczna tego rodzaju musi mieć parę ważnych cech. Przede wszystkim winna zabezpieczać pracownika oraz umożliwiać mu wszystkie względy zabezpieczenia.

Elementy odzieży gastronomicznej. Jakie cechy musi mieć tenże strój?

Odzież gastronomiczna to przede wszystkim spodnie, bluzy oraz fartuchy noszone poprzez szefów kuchni i osoby pomagające przy przyrządzaniu potraw, natomiast też odzież dla kelnerów, barmanów i osób pracujących przy rozładunku dostarczonych do kuchni artykułów konsumpcyjnych. W gastronomii nie sposób uniknąć też zakładania jednorazowych rękawic w momencie gotowania potraw oraz zakupu odpowiednich butów, jakie pozwalają poprzez mnóstwo godzin działać w pozycji stojącej i zapewnią wygodę oraz zabezpieczenie poruszania się np. na zachlapanej wodą, kuchennej podłodze.

Ważny jest materiał

Ważne jest to, by zdecydować się na elementy odzieży zrobione z dobrego produktu. Może to być związanie bawełny oraz poliestru. Czym powinny charakteryzować się odpowiedniej klasy składniki? Z jednej strony odzież wykorzystywana w gastronomii musi gwarantować zabezpieczenie. Tak samo, jak wygodę w momencie realizowania różnych czynności. Należałoby zobaczyć, czy dane artykuły zabezpieczają przed poparzeniami gorącymi cieczami (jak np. olejami). Najlepiej, by owe rzeczy były nie jedynie plamoodporne, lecz również wodoodporne.