Jakszef.pl

Blog kulinarny

Pizze z grzybami. Polecane rodzaje

pizza z grzybami

Grzyby są składnikiem, który nadaje niesamowitego aromatu każdej potrawie, do jakiej się je dodaje. Ich smak doceniony został również w popularnym daniu, jakim jest pizza. Zastanawiasz się, jakie grzyby sprawdzą się idealnie w tym przypadku? Tak naprawdę — niemal każde, chociaż najpopularniejszymi są zdecydowanie pieczarki, które pojawiają się w różnych wariantach.  Odkryj, jakie rodzaje pizzy z grzybami są najpopularniejsze.

Pizza tradycyjna z pieczarkami — absolutna podstawa!

Składnikiem, który nieodłącznie kojarzy się z pizzą, są pieczarki. Pojawiają się one w zdecydowanej większości wariantów, dostępnych w niemal każdej pizzerii. Są to jedne z najłatwiej dostępnych grzybów. Można kupić je praktycznie w każdym markecie, niezależnie od sezonu. Co więcej, dobrze smakują o każdej porze roku.

– Wybierając pieczarki, warto zwrócić szczególną uwagę na jedną z ich odmian – Portobello. Grzyby te charakteryzują się większym rozmiarem i nieco ciemniejszą barwą. To, co odróżnia je od klasycznej pieczarki to bardziej aromatyczny smak, który podkreśli każde dania — także prawdziwej, włoskiej pizzy – podkreśla pracownik Pizzerii Bazylia.

Jak serwować pieczarki na pizzy? Warto pamiętać, że można je układać bez wcześniejszej obróbki termicznej. Konieczne jest jednak ich:

  • umycie,
  • obranie,
  • pokrojenie.

Cienkie plasterki pieczarek można również bez problemu wcześniej obsmażyć z dodatkiem cebulki. Ważne jest, aby grzybów nie solić od razu po rozpoczęciu smażenia. Sól należy dodać dopiero pod jego koniec, co umożliwi uzyskanie pożądanej tekstury.

Jakie grzyby oprócz pieczarek wybrać do pizzy?

Zastanawiasz się, jakie grzyby oprócz pieczarek pasują do pizzy? Ciekawym pomysłem może być postawienie na kurki. Nie są one częstym dodatkiem wybieranego do tego dania, jednak coraz więcej pizzerii w Polsce zaczyna eksperymentować w tym zakresie. Kurki charakteryzuje bardzo delikatny smak i aromat oraz intensywny kolor – żółto—pomarańczowy. Dodając te grzyby do pizzy, można postawić na okazy świeże lub marynowane. Wybierając świeże kurki, zawsze należy je wcześniej przesmażyć – najlepiej na maśle, zyskają wówczas kremowego posmaku. Z jakimi składnikami będzie najlepsza tego typu pizza? Doskonale pasuje w tym przypadku rukola, suszone pomidory, czy gruszka.

Klasyczne włoskie grzyby do pizzy

Porcini to klasyczne grzyby pochodzenia włoskiego, które można znaleźć w lasach mieszanych. To, co odróżnia je od pieczarek oraz kurek to zdecydowany i aromatyczny smak. W oryginalnym włoskim wydaniu, grzyby te przed podaniem na pizzy są podsmażane z dodatkiem nipetelli, będącej odmianą tymianku, który nadaje im ciekawego, miętowego posmaku.

Idealnym dodatkiem do pizzy będą również grzyby znane z polskich lasów. Można wykorzystać między innymi podgrzybki, prawdziwki, a nawet maślaki. Wcześniej odpowiednio podsmażone na patelni nadadzą pizzy ciekawego smaku oraz aromatu. Jedyne, o czym należy pamiętać, to fakt, że w każdym przypadku grzyby — niezależnie od rodzaju — muszą pochodzi ze sprawdzonego źródła.