Jakszef.pl

Blog kulinarny

Przepis na pieczone burgery z indyka z warzywami

burgery z indyka

Burgery to okrągłe, płaskie kotlety z mięsa mielonego. Jest to danie typu fast-food, jednak w zaciszu domowej kuchni można przygotować zdrowszą ich wersję. Tradycyjnie w okrągłych bułkach zamknięte są burgery wołowe lub wieprzowe, ale bez problemu można je zastąpić zdrowszym mięsem indyczym. Jak zrobić pyszne burgery z indyka?

Smażone burgery z indyka

Klasyczną wersją burgerów są te smażone na patelni. Robi się je szybko i smakują wyśmienicie! Najlepiej podawać je w przekrojonej bułce nasmarowanej ketchupem, z dodatkiem sałaty lodowej, pomidora oraz ogórka pokrojonych w plastry.

  • Stopień trudności: łatwe w przygotowaniu
  • Liczba porcji: 3
  • Typ potrawy: kolacja

Składniki:

  • 300 g mielonego mięsa z piersi indyka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka świeżej natki pietruszki
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 2 łyżki oleju
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę oraz natkę pietruszki bardzo drobno posiekać.
  2. Mięso mielone wymieszać z jajkiem, bułką tartą, cebulą, natką i czosnkiem, doprawić solą i pieprzem do smaku. Uformować 3 okrągłe kotlety o grubości około 1 cm każdy.
  3. Rozgrzać na patelni olej, smażyć burgery po 3 minuty z każdej ze stron.

Pieczone burgery z indyka z warzywami

Zdrowszą alternatywą dla smażonego burgera jest pieczony burger z indyka. W ten sposób ma on jeszcze mniej tłuszczu. Warzywa dodane do masy poprawiają smak i dodają witamin. Takiego burgera najlepiej zjeść w pełnoziarnistej bułce polanej domowym sosem jogurtowo-czosnkowym i wypełnionej rukolą i pomidorem.

  • Stopień trudności: łatwe w przygotowaniu
  • Liczba porcji: 3
  • Typ potrawy: kolacja

Składniki:

  • 300 g mielonego mięsa z piersi indyka
  • 1 jajko
  • 1 średnia marchewka
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • 1 łyżeczka świeżej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka oleju
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Marchewkę zetrzeć na drobnych oczkach, cebulę oraz natkę pietruszki drobno posiekać.
  2. Czosnek przecisnąć przez praskę.
  3. Mięso wymieszać z jajkiem, dodać cebulę, marchew i czosnek, następnie lubczyk, natkę, sól oraz pieprz. Dokładnie wymieszać. Uformować 3 okrągłe kotlety o grubości około 1 cm każdy.
  4. Natrzeć blachę olejem i wyłożyć na nią kotlety (ewentualnie wyłożyć blachę papierem do pieczenia, bez tłuszczu). Piec burgery w 180 stopniach przez 20 minut.

Takie nieoczywiste pomysły na burgery będą cieszyć się uznaniem wśród miłośników dań typu fast-food. Są tańsze, ale przede wszystkim zdrowsze i mniej kaloryczne niż burgery z restauracji. Można je również podawać w bułkach własnego wypieku.

Wingsofquality.eu
Przepisy kulinarne zostały dostarczone przez portal Wingsofquality.eu – źródło informacji o mięsie indyczym.