Jakszef.pl

Blog kulinarny

Salsa dodatkiem na grilla

salsa paprykowa

Długi, majowy weekend zachęca do wypoczynku na świeżym powietrzu. To doskonała okazja, by urządzić grilla, jak jednak sprawić, by menu szykowane na majówkę zaskoczyło gości oryginalnym smakiem? Można sięgnąć po salsę – sos, który ożywi każdą potrawę.

Jaka salsa?

Salsa po hiszpańsku to po prostu „sos”. Występuje w różnych wersjach, choć zazwyczaj mówiąc „salsa” ma się na myśli wersję roja (czerwoną), czyli sos z gotowanych pomidorów, cebuli, papryki, czosnku i kolendry. Bardzo podobny skład ma salsa cruda (surowa), tyle że tutaj gotowane warzywa zastąpione są surowymi, a potrawa nie ma konsystencji gładkiego sosu, tylko przypomina raczej surówkę.

Popularna jest także salsa verde (zielona). To sos przygotowany na bazie owoców miechunki pomidorowej, z dodatkiem cebuli, kolendry, papryczek chili i soku z limonki, w wersji włoskiej salsa verde to przede wszystkim zielone zioła jak natka pietruszki, bazylia, mięta, szczypiorek, wymieszane z oliwą z oliwek, anchois, cebulą, czosnkiem i kaparami.

Amatorom mocnych smaków polecana jest salsa brava, wzbogacona majonezem i ostrym sosem tabasco, nie można też zapominać o guacamole, czyli salsie z awokado, limonki i soli. Każdą taką salsę można przygotować samodzielnie, ale są też gotowe sosy, dostępne między innymi na eterno.pl.

Do czego pasuje salsa?

Salsa idealnie komponuje się z grillowym menu. Sosy „czerwone” są świetnym dodatkiem do pieczonego mięsa i kiełbasek, z kolei do grillowanych ziemniaczków doskonale pasuje pikantna salsa brava. Grillowane, faszerowane warzywa można łączyć z każdą salsą, w zależności od tego, jakie smaki preferujemy – dzięki zielonej salsie warzywna potrawa zyska głęboki, ziołowy aromat, a salsa czerwona sprawi, że pieczone warzywa staną się wyrazistsze i ostrzejsze w smaku.

Guacamole może posłużyć jako dip do chipsów, pasta do smarowania pieczywa albo sos do grillowanej ryby i chudego mięsa. Sos z awokado nadaje się też do sałatek, na przykład z pomidorków, zielonej sałaty i sera feta albo z rukoli, pomidorków koktajlowych, marchewki, pestek dyni, ryżu.

Meksykańskie dania

Trochę więcej pracy jest przy daniach typowo meksykańskich. Na majówkę najlepsze będą burritos – lekko podgrzane placki tortilla wypełniamy farszem, zawijamy i krótko grillujemy. Składniki farszu? Na pewno nie może w nim zabraknąć papryki, pomidorów, cebuli, fasoli, kukurydzy i pikantnego sosu salsa, a jeśli chodzi o mięso, to najlepsza będzie mielona wieprzowina albo kurczak.