Jakszef.pl

Blog kulinarny

Urządzenia chłodnicze dla gastronomii

urządzenia chłodnicze

Profesjonalne urządzenia mroźnicze, które są dedykowane dla lokali gastronomicznych

Urządzenia chłodnicze i mroźnicze to jedne z podstawowych elementów wyposażenie każdego lokalu gastronomicznego. Są to maszyny przystosowane dla produktów, które należy utrzymywać w odpowiedniej temperaturze, jak np. mięso, nabiał, owoce i warzywa, a także mrożonki. Na rynku dostępne są różne rodzaje urządzeń mroźniczych i chłodniczych, aby każdy z Państwa mógł znaleźć produkt, który spełni wszystkie oczekiwania. Wyróżniamy m.in. stoły chłodnicze, stoły mroźnicze, szafy chłodniczeszafy mroźniczenadstawki chłodniczeurządzenia chłodnicze do ekspozycji, zamrażarki dla gastronomii, płyty chłodnicze, schładzarki szokowe, wanny chłodnicze, czy chłodziarki podblatowe. Większość tego typu urządzeń została wykonana z wysokiej klasy stali nierdzewnej, która jest materiałem bardzo często stosowanym w branży gastronomicznej. Stal nierdzewna jest odporna na korozję, czyli szkodliwe działanie czynników zewnętrznych na surowiec, jak np. wysoka i niska temperatura, woda, czy wilgoć. Nie straszne jej również urazy mechaniczne. Bardzo łatwo utrzymać ją w czystości, co niewątpliwie jest ogromną zaletą tego materiału. 

Profesjonalne szafy chłodnicze i mroźnicze 

Na szczególną uwagę zasługują szafy chłodnicze i mroźnicze, które są jednym z najczęściej wybieranych urządzeń do lokali gastronomicznych. Świetnie sprawdzą się w restauracjach, barach, kawiarniach, pizzeriach, a także w cukierniach, czy piekarniach. Największą zaletą tych maszyn jest utrzymywanie przechowywanych produktów w stałej temperaturze, którą samodzielnie ustawimy. Budowa szafy chłodniczej jest bardzo prosta, a finalny design możemy dopasować do naszych potrzeb i preferencji. Wewnątrz urządzenia znajduje się wiele półek, które umożliwiają przechowanie produktów spożywczych. Szafy chłodnicze są dostępne w wielu różnych rozmiarach, dzięki czemu z pewnością dopasują je Państwo do swojej kuchni. Na rynku możemy spotkać mniejszej wielkości szafy – o pojemności około 150L, a także bardzo duże sprzęty, które są w stanie pomieścić nawet 1500L! Szafy chłodnicze posiadają zakres temperatur, który najczęściej wynosi od -2 do 8 stopni C. W przypadku szafy mroźniczej ta temperatura będzie dużo niższa, gdyż może wynosi od -18 do -22 stopni C.

Profesjonalne nadstawki chłodnicze dla Twojej restauracji! 

Nadstawki chłodnicze to kolejne innowacyjne urządzenia chłodnicze, które znajdą zastosowanie w każdym profesjonalnym lokalu gastronomicznym. Najczęściej możemy spotkać się z tymi sprzętami w barach szybkiej obsługi, np. w lokalach gastronomicznych, które serwują popularne kebaby, a także w pizzeriach oraz w barach sałatkowych. Do czego służą nadstawki chłodnicze i jak można je wykorzystać? Przede wszystkim do przechowywania artykułów spożywczych, które następnie będą wykorzystywane do przygotowania potrawy dla klientów lokalu. Świetnym przykładem jest wspomniany wcześniej kebab, gdzie w nadstawkach chłodniczych przechowuje się warzywa i sosy w odpowiedniej temperaturze. Zastosowanie tego urządzenia jest gwarancją dla klientów, że produkty są świeże, a cały proces przygotowywania dania, odbywa się w higienicznych warunkach. Najczęściej możemy spotkać się z nadstawami chłodniczymi z szybą, dzięki czemu ich zawartość jest doskonale widoczna. Dostępne są również nadstawki chłodnicze z pokrywą. Nadstawki chłodnicze można kupić w wielu różnych wariantach, np. o rożnej ilości pojemników, a także o ich zmiennej głębokości. Takie rozwiązanie sprawia, że na pewno każdy z Państwa, znajdzie dla swojego lokalu produkt idealny, który będzie pasował doskonale!