Jakszef.pl

Blog kulinarny

7 ciekawostek o pizzy, których nie znacie

pizza ciekawostki

Czy wy także kochacie pizzę? Jeśli tak, zapraszamy do lektury artykułu, w którym poznacie kilka ciekawostek dotyczących przysmaku, którym zachwycił się cały świat, a także ciekawe fakty o pizzy, których prawdopodobnie nie znaliście.

Pizzę jedzono już w starożytnej Grecji

Danie przypominające pizzę nie powstało wcale we Włoszech, tego typu placki jedzono już w starożytnej Grecji. Nie przypominała ona jednak naszego obecnego przysmaku, miała bowiem formę kanapki. Płaskie, cienkie chlebki maczano w oliwie i posypywano dodatkami, na przykład oliwkami.

Formę bliższą naszemu pojmowaniu pizzy rozpowszechniono w Neapolu, gdzie zaczęto na plackach rozsmarowywać sos pomidorowy.

Pizza zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Wbrew powszechnej opinii, pizza może być zdrowa. Naukowcy odkryli, że częste jej jedzenie może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka przełyku.

Dzieje się tak dzięki dużej ilości pomidorów w sosie. Ma on bowiem w sobie antyoksydant o nazwie likopen, który dodatkowo nadaje pomidorom ich czerwony kształt. Pamiętajmy jednak, że dotyczy to sosów przygotowywanych z najlepszej jakości pomidorów, zadbajmy więc, żeby tylko takie pojawiały się na naszych pizzach.

Najpopularniejsze rodzaje pizzy

Każdy z nas lubi pizzę z innymi dodatkami. Niektóre pasują nam na nią bardziej, inne mniej, jakie są jednak te najpopularniejsze? Które rodzaje pizzy wybieramy najczęściej?

Najpopularniejszym rodzajem pizzy jest Capricciosa, nic tak nie opisuje pizzy, jak pieczarki, mozzarella i szynka. Następna w kolejności jest klasyka gatunku. Mowa oczywiście o Marghericie. Na trzecim miejscu znalazła się pizza Hawajska, co potwierdza, że ananas na pizzy jednak pasuje sporej części osób.

Pizzowe rekordy Guinnessa

Danie tak popularne w naszej kulturze musiało pobić rekordy Guinnessa. Zobaczcie, jakie są najbardziej ekstremalne pizze świata.

Najdroższa pizza świata

Rekord na najdroższą pizzę na świecie został pobity 24 kwietnia 2017 roku. Przygotowana w restauracji Industry Kitchen, mieszczącej się w Nowym Jorku, kosztuje 2 700 dolarów, co w przeliczeniu wynosi około 10 391 zł.

Co sprawia, że jest ona tak droga? Głównie to, że jest pokryta złotem. Jest to tylko jeden z dodatków, oprócz jadalnych, 24 karatowych listków złota znajdują się na niej ser pleśniowy Stilton, pasztet Foie Gras, trufle, dwa rodzaje kawioru, oraz jadalne płatki kwiatów. Całość wypieczona jest na truflowym cieście. Żeby jej skosztować, trzeba zapowiedzieć się tydzień wcześniej, tyle bowiem czasu potrzeba na sprowadzenie wszystkich składników.

Najdłuższa pizza świata

Najdłuższą pizzę na świecie przygotowano 10 czerwca 2017 roku w Kalifornii. Tym samym pobito dotychczasowy rekord Polaków. Pizza miała długość około 1930 metrów. Stworzyło ją wspólnymi siłami wiele Włoskich firm.

Na jej przygotowanie wykorzystano około 8 ton ciasta, 2,5 tony sosu pomidorowego i 1,5 tony mozzarelli. Pizza piekła się około 14 godzin, a przygotowywano ją blisko 40. Na koniec została rozdana lokalnym instytucjom charytatywnym.

Najostrzejsza pizza świata

Lubicie ostre jedzenie? Jeśli tak, to koniecznie musicie spróbować najostrzejszej pizzy na świecie. Można ją kupić w Wielkiej Brytanii w pizzerii Paul’s Pizza. Swoją ostrość zawdzięcza papryczce Naga Jolokia, czyli najbardziej pikantnej z papryk świata.

W skali Scoville’a najostrzejsza pizza wynosi 3 200 000, dla porównania, tabasco, które sporo osób uznaje za jedną z ostrzejszych przypraw w kuchni, osiąga między 2 500 a 8 000. Właściciel, Paul Brayshaw sam jest wielbicielem ostrych potraw, jak mówi, chciał stworzyć wyzwanie dla innych miłośników pikantnych potraw. Z pewnością mu to wyszło.

Najszybciej zrobione ciasto na pizzę

Rekord na najszybciej zrobione ciasto na pizzę padł w Stanach Zjednoczonych na, tak zwanych, „Igrzyskach pizzy”. Są to zawody tworzenia pizzy na czas w różnych kategoriach, jedną z nich było właśnie wyrobienie ciasta.

Rekordzistką jest asystentka menadżera w restauracji Six Hundred Downtown, Brittany Rowe. Startowała ona na Igrzyskach z zadaniem zrobienia pięciu spodów ciasta o wadze 350 gramów. Wygrała nie tylko zawody, ale jednocześnie pobiła rekord świata, jej czas wynosił bowiem 33,94 sekundy.

capriArtykuł przygotowała pizzeria Capri New z Krakowa specjalizująca się w pizzy, burgerach, sałatkach i makaronach na dowóz.