Jakszef.pl

Blog kulinarny

Pieczony, smażony czy grillowany – jak najlepiej przyrządzać łososia?

łosoś

Łosoś zalicza się do tłustych ryb morskich, po które powinniśmy sięgać regularnie, najlepiej przynajmniej raz w tygodniu. Jest też produktem o wyjątkowo wysokiej wartości odżywczej, nie bez powodu uznawanym za bardzo zdrowy. Pytanie zatem nie brzmi zatem „czy”, ale raczej ¬– „jak” przyrządzać łososia?

Pierwszym krokiem do zrobienia smacznej i zdrowej potrawy jest wybór ryby pochodzącej z dobrego źródła, takiej jak np. MOWI Salmon. Wybranego przez siebie łososia możesz upiec, usmażyć lub przyrządzić na grillu. Na co się zdecydować?

Smażenie

Ten sposób obróbki termicznej jest często wybierany ze względu na relatywną wygodę i szybkość całego procesu, a także charakterystyczny smak potrawy, który wielu z nas po prostu bardzo lubi. Smażenie cieszy się jednak złą sławą jako wyjątkowo niezdrowe. Aby zminimalizować negatywne skutki, należy zadbać o właściwy przebieg procesu. Temperatura smażenia nie powinna być zbyt wysoka, aby nie doprowadzić do dymienia i przypalania się tłuszczu, w wyniku czego powstają szkodliwe substancje. Istotny jest również sam rodzaj użytego oleju – powinien zawierać jak najmniej nienasyconych kwasów tłuszczowych i mieć wysoką temperaturę dymienia. Najlepiej wybrać olej rzepakowy lub ryżowy.

Pieczenie

Pieczenie jest alternatywą dla smażenia, powszechnie uważaną za zdrowszą, gdyż zwykle nie wymaga dodatku tłuszczu. Jednak z przyrządzaniem jedzenia w piekarniku wiążą się podobne zagrożenia, jak w przypadku tego przygotowywanego na patelni. Szkodliwe jest przede wszystkim przypalenie – pod wpływem zbyt wysokiej temperatury wytwarzają się niebezpieczne dla organizmu substancje rakotwórcze. Dlatego pamiętaj, aby trzymać się czasu i temperatury pieczenia podanych w przepisie.

Grillowanie

Grill pozwala uciec od kulinarnej rutyny i przygotować wiele wyjątkowych dań. Jeśli będziesz przy tym pamiętać o przestrzeganiu kilku podstawowych zasad, przyrządzone na nim potrawy będą również zdrowe. Na co zatem należy zwracać uwagę? Przede wszystkim na to, aby z umieszczonych na grillu produktów tłuszcz nie spływał do paleniska, gdyż podczas jego spalania mogą wydzielać się szkodliwe dla zdrowia substancje. Dlatego w przypadku potraw, które wymagają dłuższej obróbki, konieczne jest używanie odpowiednich tacek lub torebek, które zatrzymają wytapiający się tłuszcz.

Zarówno smażenie, jaki pieczenie i grillowanie, pozwoli Ci przyrządzić łososia smacznie i zdrowo. Musisz jednak pamiętać, by właściwie przeprowadzić proces obróbki termicznej. Wiele ciekawych pomysłów na dania z łososiem w różnych odsłonach znajdziesz na stronie https://mowisalmon.pl/.