Tradycyjne ciasto czekoladowe? A może tym razem spróbować czegoś nowego? Oto pomysły na wyjątkowe ciasta czekoladowe, którymi oczarujesz najbliższych!
Ciasta czekoladowe, takie jak np. murzynek, mogą składać się tradycyjnie z mąki, masła, jajek, kakao i cukru. Istnieją jednak bardziej nietypowe przepisy na ciasta czekoladowe. Brownie można przyrządzić np. z buraków lub fasoli, można też przygotować tropikalną lub czekoladowo-kokosową tartę czekoladową! Możliwości jest znacznie więcej.
Ciasta czekoladowe, czyli brownie z batatów, buraków i cukinii!
Ciasta czekoladowe takie jak brownie można przyrządzać na wiele sposobów. Istnieją brownie wegańskie, bezglutenowe, brownie z cukinii, buraków, batatów czy fasoli. Brownie z warzyw to świetny pomysł by przemycić w postaci ciasta cenne dla zdrowia witaminy i minerały. Fasola jest niezwykle sycąca, bataty słodkie, a burak bardzo soczysty wobec czego można przygotować dokładnie takie ciasto, na jakie mamy ochotę!
Niezwykle szybkim w przygotowaniu jest brownie z batatów. Co więcej, trudno się zorientować, że jest to ciasto z… ziemniaków! Warto dodać do niego trochę daktyli, syropu klonowego i kakao dobrej jakości. Efekt końcowy zaskoczy wszystkich!
Tarta owocowa lub czekoladowo-kokosowa!
Warto też spróbować znanych, wypróbowanych przepisów w nowych odsłonach. Dodanie kakao do ciasta na tartę sprawi, że otrzymamy przepyszny, czekoladowy spód. Można go pokryć np. serkiem mascarpone i obłożyć owocami takimi jak np. borówki amerykańskie czy jeżyny.
Innym pomysłem jest tarta czekoladowo-kokosowa. Spód przygotowywany jest na bazie migdałów, wiórek kokosowych i oleju kokosowego, a wegański krem ma mocno czekoladowy smak. Tartę warto polać na koniec czekoladą i posypać wiórkami kokosowymi! To deser dla każdego – zarówno dla wegan, jak i dla osób, które unikają glutenu. Szukasz wyjątkowych przepisów na ciasta czekoladowe? Więcej inspiracji znajdziesz na https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-czekoladowe.
(Nie)tradycyjne ciasto czekoladowe
Ciasta czekoladowe są zazwyczaj szybkie w przygotowaniu. Nietrudno jest upiec tradycyjnego murzynka czy babkę czekoladową. Co ciekawe, z tradycyjnego murzynka można przygotować… przepyszny tort! Czekoladowe blaty wystarczy nasączyć alkoholem, kawą lub herbatą, przełożyć kremem o ulubionym smaku, np. kakaowym lub śmietankowym (można także dodać pokrojone w plasterki owoce), a całość oblać polewą czekoladową!
Ciasta czekoladowe uwielbiane są przez wszystkich! Nieważne czy jest to błyskawiczny w przygotowaniu murzynek, ciasto z dodatkiem orzechów, wiórek kokosowych, powideł, owoców czy też elegancki, intensywnie czekoladowy tort – w wydaniu dla dorosłych z biszkoptem i owocami nasączanymi alkoholem. Tego rodzaju desery mają niepowtarzalny smak. Ciasta czekoladowe błyskawicznie znikają z talerzy zarówno jako poobiedni deser, przekąska do kawy, herbaty czy też jako tort podczas specjalnej uroczystości. Odkryj nowe pomysły! Zasmakuj w brownie z warzywami i przepysznej czekoladowo-kokosowej tarcie!
Więcej artykułów
Dobre jedzenie w Warszawie na Woli: Kulinarna podróż dla podniebienia
Szybkie ciasta – Twoje rozwiązanie na ekspresowe słodkie pokusy
Czy warto wybierać kawę mieloną? Oto 5 powodów, dla których warto spróbować!