Dieta intermittent fasting
Intermittent Fasting jest sposobem odżywiania, który w ostatnim czasie zyskał szerokie grono zwolenników, stając się niezwykle popularnym trendem. Z uwagi na czas przypadający na spożywanie posiłków, tego rodzaju dieta została nazwana także postem przerywanym. Sprawdźmy na czym polega dieta Intermittent Fasting (w skrócie IF), komu jest dedykowana i jak ocenia się jej skuteczność?
Dieta IF – na czym polega?
Intermittent Fasting (IF) jest sposobem odżywiania, którego istotą jest przyjmowanie pożywienia tylko przez konkretny czas w ciągu dnia lub tygodnia. W pozostałych godzinach należy wstrzymać się od jedzenia. Krótko mówiąc dieta Intermittent Fasting (IF) polega na naprzemiennym stosowaniu okna żywieniowego oraz ścisłego postu, którego celem jest utrata kilogramów dla osiągnięcia szczupłej sylwetki.
Zasady diety IF
Należy wiedzieć, że dieta IF nie wprowadza specjalnych produktów i określonych zasad żywienia. Oznacza to, że decydując się na tą dietę możemy jeść to co chcemy. Chociaż wielu specjalistów rekomenduje spożywanie odżywczych i odpowiednio zbilansowanych posiłków, to w wielu przypadków tak nie jest. Stosowanie diety IF wymaga przestrzegania określonej liczby kalorii, w zależności od zapotrzebowania. Dieta została rozpisana na 3 warianty – 16/8, 20 /4 oraz 5:2 i 6:1. W dwóch pierwszych post utrzymuje się przez 16 lub 20 godzin w ciągu doby, podczas gdy na posiłek będzie przypadać odpowiednio 8 lub 4 godziny. Wariant 5:2 zakłada spożywanie posiłków przez 5 dni w tygodniu o dowolnej porze i w dowolnej ilości a przez pozostałe 2 dni należy spożyć maksymalnie 600kcal. Wariant 6:1 zakłada post przez całą dobę, jest powtarzany co 6 dni.
Dieta intermittent fasting – skuteczność
Swoją popularność dieta IF zawdzięcza licznym dobrym opiniom, potwierdzającym jej skuteczność. Jak się okazuje, tego rodzaju dieta pozwala sprawnie zredukować tkankę tłuszczową, co potwierdzają sportowcy. Dowiedz się więcej na potreningu.pl. Istotne jest to, czy dieta jest bezpieczna dla naszego organizmu? Wielu dietetyków odradza jej stosowanie kilku grupom osób, dla których naprzemienne stosowanie okresów głodówki i spożywania posiłków będzie niekorzystne dla ich zdrowia.
W związku z powyższym post przerywany nie może być stosowany przez:
- Kobiety w ciąży i karmiące piersią
- Osoby pracujące fizycznie
- Osoby cierpiące na cukrzycę
- Dzieci i młodzież
- Osoby ze schorzeniami wątroby i nerek
- Osobom z problemami hormonalnymi
Po tego rodzaju dietę sięgają osoby prowadzące nieregularny tryb życia gdyż dzięki tej metodzie nie muszą organizować czasu na przygotowywanie posiłków.
Więcej artykułów
Catering dietetyczny – jak znaleźć najlepszą dietę pudełkową?
Catering dietetyczny 4000 kcal
Dla kogo jest pieczywo niskobiałkowe?