Jakszef.pl

Blog kulinarny

Dla kogo jest pieczywo niskobiałkowe?

pieczywo

Pieczywo niskobiałkowe zostało specjalnie opracowane dla osób ze specjalnymi potrzebami żywieniowymi. Jest to produkt dla osób chorujących na niewydolność nerek i wątroby. Dieta niskobiałkowa jest także polecana dla osób zmagających się z leczeniem chorób metabolicznych takich jak fenyloketonuria lub innych zaburzeń przemiany aminokwasów. Chleb oraz bułki białkowe do świetny zamiennik zwykłego pieczywa.

Pieczywo klasyczne jest jednym z głównych elementów jadłospisu ludzi na całym świecie, jednak nie każdy może sobie pozwolić na jego konsumpcję. Niekiedy problemy zdrowotne diametralnie wykluczają je z jadłospisu. Pieczywo białkowe pozwala na poprawę stanu zdrowia i wpływa pozytywnie na komfort życia osób zmagających się z różnymi chorobami i mającymi problemy z trzustką i drogami żółciowymi.

Co zamiast zwykłego chleba?

Zamiast zwykłego chleba doskonale sprawdzi się pieczywo niskobiałkowe, będzie doskonałym zamiennikiem dla tych, którzy muszą wyeliminować z diety określone składniki. Nie każdy potrafi w łatwy sposób zrezygnować z tak popularnego pieczywa. Chleb i bułki niskobiałkowe są dla nich odpowiedzią i dzięki temu mogą sięgać po ulubione potrawy nie martwiąc się o zdrowie.

Pieczywo niskobiałkowe pozwala na przygotowywanie różnorodnych i wartościowych posiłków w taki sposób, by osoby wykluczające zwykłe pieczywo z diety mogły swobodnie cieszyć się ulubionymi kanapkami z warzywami, serem i wędlinami. Nawet podczas leczniczej diety mogą poczuć się normalnie, a to wszystko dzięki pieczywom niskobiałkowym.

Jakie pieczywo wybrać?

Podczas diety leczniczej, w chorobach nerek i wątroby należy stosować takie pieczywo, które zapobiega nadmiernemu wytwarzaniu szkodliwych dla organizmu produktów przemiany białkowej. Oprócz zwykłych kanapek z chleba i bułek, można też spotkać włoskie ciabatty, bagietki a nawet pizze. Życie może toczyć się normalnie stosując pieczywo niskobiałkowe, bo dieta może być urozmaicona i ciekawa.

Jak jest pakowane pieczywo niskobiałkowe?

Pieczywo jest w opakowaniu zapewniającym mu bezpieczeństwo w transporcie, ponieważ z łatwością można je kupić w sklepach online. Plastikowe opakowanie gwarantuje świeżość na długo. Pieczywo niskobiałkowe jest niezwykle smaczne i dostarcza składników odżywczych. Dzięki temu eliminuje ryzyko niedoborów pokarmowych.

Chleby i bułki, a właściwie każde pieczywo niskobiałkowe jest stale udoskonalane, dla coraz lepszych walorów smakowych, receptury są coraz lepsze i sprawiają, że zmagając się nawet z najcięższą chorobą można zachować pozory zwykłej diety.

Pieczywo niskobiałkowe posiada w swoim składzie nawet do 1 grama białka na 100g produktu, a prace nad ulepszaniem tych produktów cały czas trwają. Z bułek i chleba została wyeliminowana także szkodliwa guma guar, olej palnowy i syrop glukozowy. Zabrano także ze składu regulatory kwasowości i emulgatory, dzięki temu pieczywo niskobiałkowe zachowuje wysoką jakość oraz niepowtarzalny charakter.