Jakszef.pl

Blog kulinarny

Dieta na masę – co warto o niej wiedzieć?

dieta

Dieta dla osób, które chcą w krótkim czasie zbudować masę mięśniową, jest z gruntu odmienna od jadłospisu, zalecanego przy próbach redukcji tkanki tłuszczowej. Co oczywiste, dla uzyskania odpowiednich efektów, musi być ona połączona z intensywnym treningiem oporowym. Jak powinna wyglądać idealna dieta na masę?

Dieta na masę – podstawowe informacje

Dieta na masę mięśniową jest istotna zarówno dla osób wyczynowo uprawiających sport, dla których budowa i zachowanie odpowiedniej struktury ciała są kwestiami bardzo ważnymi, jak i dla tych, które dążą do uzyskania odpowiedniej sylwetki w celu poprawy własnego wyglądu. Niezbędnym jej aspektem jest połączenie zmian w jadłospisie z odpowiednio dobranym treningiem, którego zadaniem ma być stymulowanie mięśni do wzrostu.

Zakłada się że ćwiczenia, zwłaszcza tak zwany trening oporowy, mają dostarczyć organizmowi impulsu do budowy muskulatury, a zadaniem diety na masę jest zapewnienie odpowiedniej ilości budulca do tego procesu i składników energetycznych, które go umożliwią. Wspomnianym budulcem są białka, a odpowiednią ilość kalorii zapewnia ich połączenie z innymi składnikami pokarmowymi, głównie węglowodanami.

Warto wspomnieć przy tym, że nie należy dążyć do eliminacji tłuszczy z naszej diety, szczególnie podczas intensywnego treningu. Są one bowiem niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, a ich braki mogą skutkować zachwianiem prawidłowej pracy układu hormonalnego czy nerwowego. W trakcie stosowania diety na masę zaleca się więc jak najbardziej korzystanie z produktów zawierających zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe, szczególnie te pochodzące z roślin (oliwa z oliwek, olej lniany) i ryb.

Dieta na masę mięśniową – jak o nią zadbać?

Odpowiednia podaż składników diety na masę to jeszcze nie wszystko. Należy zadbać również o właściwe proporcje białka, węglowodanów i kwasów tłuszczowych. Nie bez znaczenia jest przy tym dostosowanie składu do czynników indywidualnych, takich jak na przykład szybkość przemiany materii.

Równie istotnym elementem jest wybór odpowiednich produktów, służących do przygotowania posiłków. Specjaliści podkreślają znaczenie wysokiej jakości składników oraz ich zróżnicowania, bowiem jednym z celów diety na masę powinno być również dostarczenie właściwej ilości mikroelementów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jest to niezwykle istotne zwłaszcza w kontekście towarzyszących budowie muskulatury intensywnych ćwiczeń fizycznych.

Dieta na masę nie musi być przy tym trudna do zastosowania. Na rynku istnieją już specjalistyczne firmy cateringowe, które, na życzenie klienta, zapewniają mu odpowiednio zbilansowane posiłki. Dzięki temu rozwiązaniu możliwe jest uniknięciem konieczności prowadzenia żmudnych kalkulacji kaloryczności oraz zawartości makroskładników w naszej diecie. Nie jest również niezbędne poszukiwanie w placówkach handlowych produktów o odpowiedniej jakości i składzie. Umożliwia to skupienie uwagi na realizacji celów treningowych, co najczęściej przekłada się w krótkim czasie na wzrost ich efektywności.