Jakszef.pl

Blog kulinarny

Dobra moda na piwa kraftowe

piwo

Nie da się nie zauważyć, że coraz większą popularnością cieszą się piwa kraftowe. W sklepach, w restauracjach czy też w pubach można znaleźć oryginalne smaki, ciekawe połączenia, nieznane marki, a to przyciąga koneserów dobrych alkoholi oraz tych wszystkich, którzy po prostu chcą spróbować czegoś innego niż oferują znane i rozpoznawalne koncerny. Być może wynika to z pewnego znudzenia oczywistymi, choć tanimi, piwami. Może w końcu małe browary mają okazję, by trafić do szerszego grona odbiorców.

Od koloru do wyboru

Z pewnością każdy amator piwa jest w stanie ad hoc wymienić kilka znanych marek. Atakowani jesteśmy nimi z każdej strony – reklamami w TV czy w internecie, stoiskami w sklepach, parasolami przy restauracjach czy barach, a także tym, jak często wybór w lokalach jest ograniczony do określonych producentów. W efekcie faktycznie tych piw sprzedaje się najwięcej, a ich cena również zachęca do tego, by sięgnąć po butelkę. Masowe produkty – pomimo tego że co roku pojawiają się nowości na rynku, mają trafić do jak najszerszej grupy odbiorców. W efekcie wiele osób podkreśla, że są nijakie, wodniste, pozbawione wyraźnego aromatu. Specjaliści zarzucają również, że często te alkohole produkowane są ze składników niższej jakości. Natomiast marki mają po swojej stronie rozbudowany marketing, a niskie ceny są dla klientów wystarczającym argumentem. Na tym tle widać, dlaczego piwa kraftowe zaczynają zdobywać rynek – są zupełnym przeciwieństwem mainstreamu.

Zalety piwa kraftowego

Prawdziwym przebojem na rynku są piwa kraftowe, takie jak np. https://browar-tenczynek.pl/kategoria/piwa/. Produkowane przez niewielkie browary zachwycają różnorodnością smaków. W wielu wariantach są kompozycjami eksperymentalnymi i okazuje się, że kolejne beczki tego samego trunku mają zupełnie inne aromaty. A to sprawia, że buszowanie na tym dziale w sklepie czy też wybór z kranu w lokalu zawsze jest dobrą przygodą. Piwa kraftowe są oczywiście droższe, ale można mieć pewność, że są produkowane z najlepszej jakości składników bez dodatku sztucznych dodatków i ulepszaczy. To niemalże rzemieślnicza tradycja, która na nowo zagościła w polskich domach i w pubach. To właśnie pasja sprawia, że kolejne oryginalne kompozycje bardzo szybko zdobywają uznanie. Hitem są też oryginalne etykiety oraz rewelacyjne nazwy. Tym samym piwa kraftowe wpisują się w pewien styl życia, który niekoniecznie nie zbieżny z populizmem, ale o to właśnie chodzi. Konsumenci mają bowiem świadomość, że sięgają po alkohole najlepszej jakości, które pozwolą przeżyć intensywne doznania smakowe, zachwycić się aromatami, znaleźć ulubione gatunki. A poszukiwania te są zawsze związane z przyjemnościami.