Jakszef.pl

Blog kulinarny

Frytownice indukcyjne a frytownice elektryczne – poznaj różnice

frytownica

Profesjonalna frytownica, z której chętnie korzysta szereg różnego rodzaju lokali gastronomicznych to bardzo przydatne urządzenie, dające szerokie możliwości pod względem zastosowania. Wspomniany sprzęt pozwala nie tylko na przyrządzenie chrupiących frytek uwielbianych zarówno przez dzieci, jak i dorosłych, ale także wielu innych produktów w postaci m.in. mięsa warzyw oraz owoców morza.

Smażenie na głębokim tłuszczu, na co właśnie pozwala profesjonalna frytownica, jest jedną z najpopularniejszych technik/metod obróbki termicznej w przypadku wielu różnego rodzaju produktów, które na co dzień wykorzystywane są w kuchni. Nic więc dziwnego, że tego typu urządzenia można znaleźć na wyposażeniu niejednego lokalu gastronomicznego, niezależnie od tego, czy mówimy o restauracji, barze szybkiej obsługi, czy też foodtracku.

Czym jest i jakie możliwości daje frytownica?

Frytownica to urządzenie, które pozwala na obróbkę termiczną wielu różnych produktów poprzez ich smażenie w głębokim tłuszczu. Jak sugeruje sama nazwa, daje możliwość przygotowania pysznych i chrupiących frytek ziemniaczanych, jak również panierowanej ryby, warzyw, mięsa, w tym także drobiu, warzyw, owoców morza, ciastek, a nawet pączków. Możliwości pod względem wykorzystania urządzenia są naprawdę bardzo szerokie, dlatego też szereg lokali gastronomicznych bardzo chętnie korzysta z niego na co dzień. Frytownice pozwalają na przygotowanie produktów w taki sposób, że w krótkim czasie zyskują one chrupką skórę przy jednoczesnym zachowaniu miękkiej i wilgotnej struktury wewnątrz. Są urządzeniami bardzo lubianymi ze względu m.in. na:

  • dużą wydajność;
  • szybką obróbkę termiczną;
  • łatwą obsługę;
  • ergonomię użytkowania;
  • możliwość regulacji temperatury.

Frytownica elektryczna czy frytownica indukcyjna – którą lepiej wybrać? Poznajmy różnice

Frytownica indukcyjna to zaawansowane urządzenie gastronomiczne, które jest prawie dwa razy droższe niż konwencjonalna frytownica elektryczna, a wszystko to za sprawą zastosowanej technologii. Frytownica indukcyjna pozwala na bardzo szybkie podgrzanie oleju, dzięki czemu możliwe jest zaoszczędzenie nawet do 30% energii. Te bardzo wydajne urządzenia poprzez równomierne rozkładanie ciepła dają możliwość szybszej obróbki termicznej produktów smażonych w głębokim tłuszczu, co z kolei pozwala również na oszczędność czasu, który jak wiadomo, w gastronomii jest niezwykle istotny. Nic więc dziwnego, że te restauracje, które mogą sobie pozwolić na droższy, bardziej zaawansowanych technologicznie sprzęt, który jest gwarancją wydajności i wygody stosowania wybierają frytownice indukcyjne zamiast tradycyjnych frytownic elektrycznych, które potrzebują więcej czasu zarówno na podgrzanie tłuszczy, jak i obróbkę termiczną różnego rodzaju produktów.