Nowoczesne, kolorowe garnki emaliowane, w których gotowały nasze mamy i babcie powracają w nowej odsłonie! Zobacz, dlaczego gotowanie w nich jest zdrowe i bezpieczne. Sprawdź też, jak prawidłowo dbać o garnki emaliowane.
Garnki emaliowane – najważniejsze zalety
Gdybyśmy chcieli krótko wytłumaczyć, które to garnki emaliowane, trzeba powiedzieć, że to te kolorowe. Faktycznie garnki emaliowane oferowane są w tak wielu kolorach, że bez trudu dobierzemy odpowiedni do naszej kuchni. To pierwsza, ale wcale nie najważniejsza zaleta. Dużo istotniejszy jest fakt, że gotowanie w garnkach emaliowanych jest zdrowe. Emalia to nic innego jak szkło wtopione w metal w bardzo wysokiej temperaturze, a szkło, jak wiadomo, nie wchodzi w reakcję z potrawami. Potrawy przyrządzone w emaliowanych garnkach można bez obaw podawać nawet małym dzieciom.
Garnki emaliowane, jeśli będziemy je dobrze traktować, posłużą nam wiele lat.
Garnki emaliowane – o czym trzeba pamiętać
Emaliowane garnki lubią być traktowane delikatnie. Nie powinno się ich szorować druciakami. Do mieszania potraw najlepiej używać drewnianych lub silikonowych przyborów, bo metalowe mogłyby naruszyć wierzchnią warstwę emalii. Po każdym użyciu garnek trzeba dokładnie umyć, zwracając szczególną uwagę na usunięcie przywartych do dna drobinek produktów i przebarwień. Samo mycie wbrew pozorom nie jest trudne, wystarczy płyn do naczyń, miękka gąbka lub ściereczka i ciepła woda.
Garnki emaliowane nie lubią gwałtownych zmian temperatury, a więc nie stawiamy takiego garnka na maksymalnie rozgrzanej kuchence bezpośrednio po wyjęciu z lodówki.
Dobrym zwyczajem jest kupowanie garnków emaliowanych w komplecie z przykrywkami. Wówczas są one dokładnie dopasowane do garnków, gotowanie jest szybsze i wygodniejsze.
Garnki emaliowane – czy można używać na kuchni indukcyjnej
Garnki emaliowane ciągle kojarzone są z kuchniami naszych babć i jako takie zyskały niesławne miano garnków nienadających się do używania na kuchniach indukcyjnych. Tymczasem nowoczesne garnki emaliowane są uniwersalne – można ich używać na różnych kuchenkach, zarówno gazowych, elektrycznych, jak i indukcyjnych. A jeśli ktoś jest wielkim tradycjonalistą, to może bez obaw używać garnków emaliowanych na kuchniach opalanych drzewem lub węglem.
Więcej artykułów
Dobre jedzenie w Warszawie na Woli: Kulinarna podróż dla podniebienia
Szybkie ciasta – Twoje rozwiązanie na ekspresowe słodkie pokusy
Czy warto wybierać kawę mieloną? Oto 5 powodów, dla których warto spróbować!