Jakszef.pl

Blog kulinarny

Jak przyrządzić zdrowy obiad jesienią?

zdrowy obiad

Zdrowe odżywianie znacznie łatwiej przychodzi nam latem niż jesienią czy zimą. Kiedy dostęp do świeżych warzyw i owoców staje się ograniczony, z reguły kończą się nam pomysły na zdrowe posiłki. Częściej sięgamy po gotowe rozwiązania lub korzystamy z usług lokalnej gastronomii. To błąd!

Zdrowy obiad jesienią

Okazuje się, że jesienny obiad także może być zdrowy i pełen wartościowych składników odżywczych. W tym okresie warto sięgać po produkty, wspierające odporność – ząbki czosnku, natka pietruszki, dania z orzechami włoskimi czy prażonymi pestkami dyni.

Przydadzą się także takie produkty, jak: otręby pszenne czy mąka pełnoziarnista. Sprawdzi się rozgrzewająca zupa krem czy przygotowana w naczyniu żaroodpornym pyszna zapiekanka lub tarta i ciasto kruche, ale o tym w kolejnych akapitach.

Jesienny obiad, okraszony świeżą natką pietruszki

Niezwykle cennym produktem jest natka pietruszki. Nie warto z niej rezygnować, kiedy kończy się lato. Jej właściwości pomogą bowiem przetrwać sezon jesienno-zimowy bez infekcji wirusowych. Działa antyseptycznie, zawiera bardzo dużo witaminy C, a także inne witaminy i minerały.

Natkę pietruszki można mrozić albo suszyć i stosować także zimą. Pietruszkę można hodować także w domu, dzięki czemu przez okrągły rok będziemy mieć świeżą natkę pietruszki. Można ją stosować jako przyprawę w zasadzie do wszystkiego. Okrasić nią zapiekankę, pieczone ziemniaki, dodawać do zup i sosów, posypać posiekaną natką pietruszki ugotowane ziemniaki.

Ząbki czosnku – naturalny antybiotyk na jesień i zimę

Kolejnym wartym przemycenia w jesiennych posiłkach produktem jest czosnek. Wspomaga odporność, działa antybakteryjnie, ma zbawienny wpływ w zasadzie na wszystkie układy organizmu. Pokrojone cienkie plasterki można spożywać na kanapce, czosnek można też dodawać do sosów (sławetny sos czosnkowy nie ma sobie równych), zup, a nawet smoothies.

Czosnek, natka pietruszki, pieczone warzywa – sposób na niedzielny obiad

Wszystko to, co wymieniliśmy w niniejszym artykule, może posłużyć za bazę smacznego i zdrowego niedzielnego obiadu. Proponujemy zapiekankę z warzywa, doprawioną czosnkiem i natką pietruszki. Jeśli nie zależy wam na wersji wege, to zapiekanka może być mięsna – wystarczy dodać mięso mielone. Na dnie żaroodpornego naczynia układamy składniki, ulubione warzywa, doprawiamy solą, dodajemy na przykład ser feta, a potem całość wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Cesljusza. Można dodać ulubione przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, świeży tymianek, a także typowo jesienny składnik, czyli pokrojone grzyby. Do takiej zapiekanki można użyć właściwie wszystkiego, na co tylko mamy ochotę i sprawić, że niedzielny obiad rozgrzeje brzuchy wszystkich członków rodziny.