Jakszef.pl

Blog kulinarny

Propozycja najlepszych dań ze śledziami

Propozycja najlepszych dań ze śledziami

Użycie śledzia w kuchni polskiej staje się coraz popularniejsze. Wybitny smak oraz mnogość możliwości, w jakich podać można tę charakterystyczną rybę, z pewnością się do tego przyczynia. Wiele dań wykorzystujących tę rybę pochodzi nie tylko z polski, ale innych krajów, nawet tych bardzo od nas oddalonych. Dla osób, które kojarzą jedynie śledzie w słoikach naszych babci bądź śledzie Magdy Gessler, wiele propozycji zawartych w tym tekście może być zaskoczeniem. Jeśli więc nigdy nie zastanawiałeś się nad ciekawymi daniami, w których zawrzeć możesz tę rybę, koniecznie sprawdź propozycję najlepszych dań ze śledziami!

Śledź po kaszubsku

Ten znany przez wiele pokoleń Polaków przepis zapisał się wielkimi literami w naszej kulturze. Często pojawia się na wigilii w wielu z naszych domach, ale w bardziej tradycyjnie gotujących rodzinach można zobaczyć go na stołach bardzo często. Powodem, dlaczego ten rodzaj potrawy ze śledziem jest tak popularny w naszym kraju, jest jego unikalny smak, a także relatywnie prosty sposób przygotowania. Pozwala on na długie przechowywanie potrawy bez obaw o jej świeżość. Jest to jedna z tych potraw, która przed ważnymi wydarzeniami czy posiłkami, jest przygotowywana pierwsza. Warto więc odświeżyć sobie sposób przygotowania tego sycącego dania jak najszybciej. Wówczas mniej zaskoczy nas natłok świątecznych obowiązków i konieczność przygotowania śledź po kaszubsku.

 Tatar ze śledzia z majonezem 

Szukając potraw do urozmaicenia świątecznego stołu, często kierujemy się do sklepów internetowych oraz stacjonarnych, aby dokonać zakupu gotowych potraw. Jednak tak naprawdę gotowanie samemu daje więcej radości i możliwości spędzenia wolnego czasu z rodziną i przyjaciółmi. Mimo wszystko, gdy już zdecydujemy się za zakup gotowych dań z użyciem śledzi, jedną z nich jest tatar wzbogacony aksamitnym i wyrazistym majonezem, który pasuje wręcz idealnie do wieczornej kolacji.

Śledzie po japońsku

Śledzie po japońsku to oryginalna przekąska, która w Polsce nie zdobyła szerokiego rozgłosu. Jest więc w niej potencjał wystarczający do zaskoczenia znajomych podczas wieczornych spotkań. Na uwagę zasługuje krótki czas przygotowania potrawy oraz to, że w niewielkiej ilości kalorii, kryje się jednak dużo sytości. Z pewnością, nie rozczarujemy przyjaciół, którzy z chęcią spróbują czegoś nowego zamiast nudnych już chrupek bądź chipsów.

Śledzie salsa

Śledzie salsa to dobry kompromis dla tych, którym znudził się śledź po kaszubsku, a wciąż pragną odkrywać słodko-kwaśne eksperymenty. Egzotyczny smak uzyskujemy jednak przy wykorzystaniu prostych i powszechnych składników. Do przygotowania tej potrawy bowiem wykorzystamy asortyment dostępny w prawie każdym warzywniaku, na przykład czosnek, paprykę, marchewkę czy cebulę. Warto więc sprawdzić jak dobrze urozmaicić swoją dietę przy użyciu tych samych składników i wypróbować śledzie w sosie salsa.

Szukając gotowych śledzi prosto od Magdy Gessler, odwiedź https://delikatesy.ufukiera.pl/dania-w-sloikach.