Jakszef.pl

Blog kulinarny

Pieczemy pierwszy tort, czyli rady, by wypiek się udał. Poradnik dla mniejszych talentów kulinarnych

ciasto

Nic tak nie smakuje jak domowe wypieki. Gorzej jeżeli jest się raczej kulinarnym beztalenciem. Ale czy to przypadkiem nie wymówka, wszak mamy dla Was przepis, który zawsze się udaje i to przepis na tort. Zatem zamiast kupować kolejne ciasta w cukierni, warto przygotować je samodzielnie, tym bardziej, że smakują nieporównywalnie lepiej. Jeżeli macie trochę czasu, to koniecznie upieczcie tort, tym bardziej że z naszymi radami to zawsze się uda.

Wybór składników ma znaczenie

Nasza pierwsza rada będzie dotyczyć wyboru składników. Oczywiście powinny one być najwyższej jakości. Zatem warto wybrać jajka ekologiczne tylko i wyłącznie od kur z wolnego wybiegu. Potrzebna będzie też śmietana, ale gęsta i słodka, absolutnie nie można iść na skróty i kupić bitej śmietany w sprayu, ani też produktów typu śmietanka, które obok prawdziwej śmietany nawet nie stały. Przez takie rzeczy możecie zepsuć cały tort. Podobnie rzecz ma się z masłem, musi być masło, a nie margaryna. Koniecznie zaopatrzcie się w mąkę tortową, ale również w cukier biały, przy czym koniecznie musi on być drobny, a więc dedykowany do wypieków. Możecie postawić ewentualnie na cukier trzcinowy, ale absolutnie nie zastępujcie cukru syntetycznymi słodzikami typu aspartam. Co z tego, że jest mniej kaloryczny, skoro jego spożywanie zwiększa ryzyko nowotworu mózgu. Potrzebna będzie także czekolada i również tutaj wybierzcie taką ze sporą ilością kakao. Warto pamiętać, aby czytać składy, a więc skład czekolady nie może zaczynać się od słowa cukier. Im krótszy skład tym oczywiście lepiej.

Czas przygotować ciasto

Teraz czeka nas pozornie najtrudniejsza część, czyli przygotowanie ciasta, choć w sumie nie jest to takie trudne, pod warunkiem, że będziecie postępować zgodnie z naszymi radami. Potrzebować będziemy 5 jajek, oczywiście oddzielcie żółtka od białek. Pamiętajcie też, że zarówno jajka, jak i pozostałe składniki powinny mieć temperaturę pokojową, zatem najlepiej wyciągnąć je z lodówki około godzinę przed przygotowaniem. Ubijamy 5 białek na sztywną pianę, następnie dodajemy pół szklanki cukru. W kolejnym kroku do masy dodajemy po jednym żółtku. Czas najwyższy na dodanie do masy szklanki mąki pszennej i 3 łyżek mąki ziemniaczanej. Masę delikatnie mieszamy, można użyć łyżki, ale również miksera, byle na małych obrotach. Ciasto przekładamy do okrągłej formy, tzw. tortownicy i pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. Pamiętajcie, aby wcześniej nie otwierać piekarnika, gdyż biszkopt opadnie. Gdy biszkopt będzie gotowy czekamy aż ostygnie, następnie przekrawamy go na 3 części. Następnym krokiem jest przygotowanie kremu. W tym przypadku rozpuszczamy pół kostki masła w kąpieli wodnej z dwoma tabliczkami czekolady. Czekamy aż masa delikatnie wystygnie. W międzyczasie ubijamy śmietanę. Obie masy mieszamy i już nasz krem jest gotowy. Pierwszy blat biszkoptu kładziemy na podkład pod tort, następnie nakładamy masę. Przykrywamy drugim blatem oraz ponownie nakładamy krem. Możecie dodać jeszcze owoce np. truskawki. Pozostałą masą smarujemy tort z góry i z boków i to niemal wszystko.

Przystrajamy nasz tort

Skoro tort jest gotowy, możemy pomyśleć o przystrojeniu go. Możecie zakupić czekoladowe albo cukrowe ozdoby, ale także postawić na proste dekorowanie owocami. W misce mieszamy różne owoce pokrojone w kostkę. Można wykorzystać truskawki, winogrona, ananasa czy brzoskwinie, ale także maliny (oczywiście ich nie przekrawamy). Pozostaje już tylko umieścić je na górnej części ciasta.

Efekt wow gwarantujemy

Własnoręcznie przygotowany tort zachwyci wasza rodzinę i przyjaciół. Jest to także świetny pomysł na prezent również ten bez okazji. Gwarantujemy, że wypiek z naszego przepisu zawsze się udaje i co ważne smakuje wybornie. Efekt wow gwarantowany. Zatem, zamiast kupować gotowe ciasta, czas najwyższy postawić na własne wypieki, tym bardziej że są przygotowane z najlepszych składników, bez dodatków spulchniaczy czy innych konserwantów.

Na sam koniec mamy dla Was jeszcze jedną radę. Otóż ciasto będzie jeszcze wyborniejsze, jeżeli kilka godzin przed podaniem poleży w lodówce. Dzięki temu smak kremu będzie intensywniejszy. Przypominamy o zakupie podkładu pod tort. Dzięki temu łatwiej będzie go przenieść.