Rynek spożywczy w Polsce cały czas się rozszerza i producenci oferują już nie tylko zwykłą żywność, ale także produkty przeznaczone dla osób z konkretnymi problemami zdrowotnymi i z konkretnymi potrzebami. Jedną z dostępnych obecnie w dużej ilości możliwości żywienia są różnego rodzaju produkty bezlaktozowe, czyli m.in. mleko, sery, kefiry czy jogurty. Są one przeznaczone dla osób, które lubią nabiał, ale niestety nie powinny go jeść ze względu na nietolerancję laktozy. Na czym polega nietolerancja laktozy? Czy produkty bezlaktozowe mogą być też bezpieczne spożywane przez osoby, które nie mają tego typu problemów?
Dla kogo przeznaczona jest dieta bezlaktozowa?
Dieta bezlaktozowa, która polega na całkowitym usunięciu z listy spożywanych potraw produkty, które zawierają laktozę jest przeznaczona oczywiście dla osób ze zdiagnozowaną lub z podejrzeniem nietolerancji laktozy. Wbrew pozorom przypadłość ta jest bardzo częsta. Według szacunków nietolerancja laktozy może dotyczyć nawet ponad 30% dorosłych Polaków.
Laktoza to rodzaj cukru, który jest złożony z glukozy i z galaktozy. Występuje przede wszystkim w mleku i w produktach wytwarzanych z mleka krowiego, ale jest także obecna np. w mleku kobiecym. Na szczęście wrodzona nietolerancja laktozy, która mogłaby spowodować problemy z karmieniem małych dzieci jest raczej rzadkością. W większości przypadków występuje tzw. hipolaktazja, czyli nabyta nietolerancja znajdującego się w mleku cukru. Organizm człowieka normalnie jest w stanie trawić laktozę dzięki obecności w układzie trawiennym specjalnego enzymu, czyli laktazy. W pewnym momencie życia, u niektórych osób może dochodzić do zmniejszenia aktywności laktazy i związanego z tym powstawania nieprzyjemnych objawów na skutek spożywania produktów mlecznych.
Jakie mogą być objawy nietolerancji laktozy?
Objawami nietolerancji laktozy są przede wszystkim różnego rodzaju problemy związane z funkcjonowaniem układu pokarmowego.
Jak tłumaczy nasz rozmówca, doradca klientów ze sklepu ze zdrową żywnością Batom w Krakowie: Najczęściej osoby z nietolerancją laktozy po wypiciu mleka lub spożyciu innego rodzaju produktów mlecznych z odpowiednio dużą ilością tego cukru, narzekają na problemy z trawieniem, którym towarzyszą m.in. takie objawy, jak wzdęcia, gazy, biegunki, bóle brzucha czy odgłosy przelewania się w brzuchu. Do powstania takich objawów może dojść już po kilkudziesięciu minutach od zjedzenia posiłku.
Powstanie takich objawów po spożyciu produktów mlecznych, jak wskazał nasz rozmówca, powinno stać się dla nas sygnałem do tego, żeby spróbować określić, czy ma się problemy z nietolerancją laktozy. Można to zrobić metodami prób i błędów, czyli np. poprzez usunięcie na jakiś czas ze swojej diety produktów z laktozą, lub można po prostu wykonać odpowiednie badania lekarskie, najczęściej w postaci badań morfologicznych, badań kału lub wodorowego testu oddechowego.
Czy przy nietolerancji laktozy należy całkowicie wyeliminować z diety produkty mleczne?
Nietolerancja laktozy po pewnym czasie na szczęście przemija, jednak po jej wykryciu konieczne jest odstawienie na jakiś czas produktów mlecznych i innego rodzaju żywności, w której może ten cukier występować. W tym okresie damy możliwość regeneracji odpowiedzialnych za trawienie laktozy kosmków jelitowych. Na szczęście obecnie można bardzo łatwo kupić żywność bezlaktozową, także np. bezlaktozowe mleko, masło, sery, jogurty czy kefiry. W smaku te produkty niczym tak naprawdę nie różnią się od tych, które mają w składzie laktozę, a przy tym posiadają także duże ilości innych charakterystycznych dla nabiału substancji odżywczych, czyli przede wszystkim witamin, białka i łatwo przyswajalnego wapnia.
Czy brak laktozy w pożywieniu może być szkodliwy?
Pozostaje jeszcze odpowiedź na pytanie, czy spożywanie produktów bezlaktozowych przez osoby, które nie mają problemów z nietolerancją laktozy, może być dla nich szkodliwe? Niestety w niektórych przypadkach tak. Według specjalistów od żywienia, całkowite wyeliminowanie ze swojej diety laktozy, w dłuższej perspektywie może doprowadzić do rozleniwienia układu pokarmowego, który od laktozy się po prostu odzwyczai i później już nie będzie w stanie jej trawić. Wybierając więc takie produkty trzeba uważać. Raz na jakiś czas, oczywiście można je stosować, chociażby po to, żeby dać odpocząć swojemu organizmowi, ale jeżeli nie mamy ku temu wyraźnych wskazań, nie powinniśmy zastępować na stałe zwykłego mleka mlekiem bez laktozy.
Więcej artykułów
Catering dietetyczny – jak znaleźć najlepszą dietę pudełkową?
Catering dietetyczny 4000 kcal
Dla kogo jest pieczywo niskobiałkowe?