Jakszef.pl

Blog kulinarny

Najpopularniejsze rodzaje makaronów

makaron

Makaron to niekwestionowany król w kuchni włoskiej, który zdobył serca smakoszy na całym świecie. W Polsce kojarzy się on przede wszystkim z klasycznym spaghetti, jednak świadomość naszych rodaków w kwestii istnienia wielu różnych rodzajów makaronu stale rośnie. Jakie są najpopularniejsze rodzaje makaronów i czym się one od siebie różnią? Sprawdź!

Różne oblicza włoskiego makaronu

Choć pierwszym skojarzeniem, jakie ma większość ludzi w naszym kraju ze słowem makaron, są cienkie i długie nitki spaghetti, to nie jest to jedyny rodzaj włoskiej pasty popularny w Polsce. Kuchnia włoska wśród naszych rodaków cieszy się ogromną popularnością. Nic w tym dziwnego, dobrze przygotowany makaron z odpowiednim sosem jest naprawdę pysznym i pożywnym daniem, które pobudza kubki smakowe i zmysły. 

Do bardzo popularnych rodzajów makaronu w Polsce należy bez wątpienia wspomniane już spaghetti, czyli długi makaron w postaci bardzo cienkich rurek. Kolejny znany rodzaj to penne, czyli gładka lub karbowana rurka ścięta pod skosem, z dziurką w środku. Kolejnymi znanymi rodzajami są makaronyfettuccine i tagliatelle. Te dwa gatunki są bardzo do siebie podobne i różnią się tylko szerokością wstążek. Jeden i drugi gatunek doskonale sprawdza się do różnych rodzajów sosu. 

Jednym z popularniejszych w naszym kraju jest makaron fusilli, czyli klasyczne świderki, które u nas podaje się nie tylko do sosów, ale także jako dodatek do różnego rodzaju tradycyjnych zup. Na polskich stołach bardzo często pojawia się także makaron typu lasagne, czyli duże płaty, które najczęściej zapieka się z serem i sosem beszamelowym oraz mięsem i warzywami. W Polsce coraz większą popularnością cieszy się także nadziewany makaron ravioli, który może być serwowany z bardzo różnymi dodatkami. 

W kuchni włoskiej liczy się najwyższa jakość składników

Kuchnia włoska zachwyca miłośników dobrego jedzenia na całym świecie. Prawdziwy włoski makaron wykonuje się z zaledwie 2 lub 3 składników, czyli z mąki i wody oraz opcjonalnie jajek w przypadku makaronu jajecznego. Przy tak niewielkiej ilości produktów najważniejsza jest ich jakość. Aby makaron był naprawdę dobry, konieczne jest używanie odpowiedniej mąki oraz zastosowanie idealnych proporcji zgodny z oryginalnymi recepturami. 

Jakość składników w kuchni włoskiej jest istotna na każdym etapie przygotowywania potraw. Dlatego, aby spróbować naprawdę dobrych dań z tego kraju warto udać się do sprawdzonej włoskiej restauracji, w które pracują renomowani szefowie kuchni z doświadczeniem w tworzeniu wykwintnych dań z tego zakątka świata. Przed zarezerwowaniem stolika lub zamówieniem dań na wynos warto dobrze zapoznać się z ofertą wybranego miejsca. 

Bardzo istotne jest, aby we włoskiej restauracji były wykorzystywane prawdziwe włoskie składniki. To one mają największy wpływ na to, czy przygotowane danie z kuchni włoskiej na pewno będzie miało autentyczny smak, który zachwyci gości.