Wszyscy zdają sobie sprawę z powikłań zdrowotnych, które mogą wynikać z cukrzycy. Osoby z cukrzycą są bardziej podatne na problemy z sercem i zaburzenia nerwowe. Na szczęście cukrzycy można zapobiec, a w niektórych przypadkach można ją również odwrócić. Wszystko, co musisz zrobić, to jeść odpowiednią dietę, przejść na zdrowe nawyki i ćwiczyć. A kiedy mówimy o prawidłowym jedzeniu, obejmuje dietę, która pomaga kontrolować poziom glukozy we krwi. Dieta cukrzycowa oznacza także spożywanie pokarmów odżywczych we właściwych porach iw umiarkowanych ilościach.
Jeśli cierpisz na cukrzycę i chcesz ją kontrolować / odwrócić, postępuj zgodnie z naszym przewodnikiem podanym poniżej. Zawiera to, co powinieneś jeść, a co nie, wraz z metodami planowania posiłków.
Żywność i napoje, które powinieneś jeść w cukrzycy
Jeśli masz wysoki poziom glukozy, powinieneś uwzględnić następujące grupy żywności w codziennych posiłkach:
- Owoce: Owoce cytrusowe i bogate w błonnik, takie jak melon, cytryna, pomarańcze, jagody i winogrona. Owoce bogate w potas, takie jak banany, morela i grejpfrut.
- Warzywa: warzywa nieskrobiowe, takie jak pomidory, fasola, papryka, marchew, kapusta, szpinak, jarmuż i brokuły. Rzadziej możesz mieć warzywa skrobiowe. Przykłady skrobiowych warzyw obejmują ziemniaki i kukurydzę. Zamiast ziemniaków lepiej jeść słodkie ziemniaki.
- Całe ziarna: Obejmuje to jęczmień, owies, proso, ryż, pszenicę i komosę ryżową.
- Białka: jajka, ryby, tofu, chude mięso i kurczak bez skóry.
- Orzechy i nasiona: migdały, orzechy włoskie i nasiona chia.
- Produkty mleczne: (powinien być niskotłuszczowy lub beztłuszczowy) ser, jogurt i mleko.
Żywność i napoje, których nie powinieneś jeść w cukrzycy
Osoby z cukrzycą powinny się opierać następującym pokarmom i napojom:
- Żywność o wysokim IG: obejmuje biały chleb, biały ryż, biały makaron, dmuchany ryż, białe ziemniaki, melony, popcorn i ananas. Jeśli jesz te produkty, pamiętaj o połączeniu ich z białkami lub zdrowymi tłuszczami.
- Pokarmy zawierające węglowodany : większość węglowodanów występuje w 3 grupach pokarmów: owocach, mleku i skrobi.
- Cukier rafinowany: cukier rafinowany jest obecny prawie we wszystkim, co smakuje słodko. Obejmuje to ciasteczka, słodycze, ciasta, lody itp.
- Słodkie napoje: koktajle, koktajle, napoje energetyczne, soki i napoje, takie jak herbata i kawa
- Niezdrowe tłuszcze: W cukrzycy należy unikać tłuszczów trans i nasyconych. Tłuszcze te znajdują się w nabiałach, czerwonym mięsie, olejach tropikalnych, przetworzonych i smażonych potrawach, takich jak frytki i frytki.
- Pokarmy bogate w sód – Pokarmy bogate w sód / sól mogą podnosić ciśnienie krwi i poziom cukru.
- Alkohol
Metody planu posiłków
Pacjenci z cukrzycą powinni stosować dwie metody planowania posiłków:
Metoda płytki: ta metoda obejmuje wypełnienie połowy płytki warzywami bez skrobi, jedną czwartą protein i ostatnią część płytki pełnoziarnistymi. Uwzględnij zdrowe tłuszcze w tej metodzie podawania. Możesz dodać owoc lub beztłuszczowy / niskotłuszczowy nabiał.
Liczenie węglowodanów: Ta metoda będzie wymagać obliczenia dokładnej ilości spożywanych węglowodanów. Węglowodany mają zwykle duży wpływ na poziom cukru, dlatego ważne jest ograniczenie ich spożycia. Obliczanie węglowodanów pomoże również w dostosowaniu dawki insuliny (jeśli występuje).
Dokładna ilość węglowodanów, którą należy zażywać, zależy od jego / jej leków i aktywności fizycznej. Skonsultuj się z dietetykiem lub lekarzem, aby poznać dietę opartą na metodzie planu posiłków.
Więcej artykułów
Catering dietetyczny – jak znaleźć najlepszą dietę pudełkową?
Musli jako zdrowa opcja śniadaniowa
Catering dietetyczny 4000 kcal