Jakszef.pl

Blog kulinarny

Dlaczego warto dziś przyjąć śródziemnomorski styl diety

dieta śródziemnomorska

Dieta śródziemnomorska jest najbardziej znana z humusu, chleba pita i oliwy z oliwek. Jednak większość ludzi nie zdaje sobie sprawy z tego, jak różnorodna i zdrowa jest dieta śródziemnomorska. Wyjmijmy stronę z ich książek kucharskich.

Składniki

Składniki, które sprawiają, że ta kuchnia to:

  • Zieloni, takie jak – szpinak i jarmuż, warzywa nieskrobiowe, takie jak karczoch, pomidory, kalafior i bakłażan.
  • Orzechy i nasiona – migdały, sezam i orzechy włoskie.
  • Zdrowe rośliny strączkowe – fasola, ciecierzyca i soczewica.
  • Zmierzone porcje bulw – słodkie ziemniaki, ignam i ziemniaki.
  • Przyprawy – oregano, tymianek i rozmaryn.
  • Zdrowe ziarna – owies, brązowy ryż i kukurydza.
  • Ryby i owoce morza z ważną cechą bycia świeżymi i dzikimi.
  • Nabiał z koziego mleka i jogurtu probiotycznego.
  • Zwierzęce źródło drobiu i czerwonego mięsa z chowu wysokobiałkowego.
  • Czerwone wino.
  • A co najważniejsze oliwa z oliwek.

Plan diety i tupot

Kluczowe elementy planowania diety śródziemnomorskiej .

  • Całe ziarna – to nasiona trawiastych roślin, które mają trzy ważne składniki: otręby, bielmo i zarodki.
  • Rafinuje ziarna – składają się głównie z bielma bogatego w węglowodany.
  • Rośliny strączkowe – są całkowicie gęste i zawierają dużo białka
  • Owoce i warzywa – śródziemnomorscy spożywają więcej owoców i warzyw niż ich amerykańscy odpowiednicy. Codziennie spożywają co najmniej 7-10 porcji.

Świeże owoce morza oraz różnorodne orzechy i nasiona są źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 . Tuńczyk, pstrąg i makrela są tym, co wolą jeść. Każde danie w diecie śródziemnomorskiej jest przyrządzane z oliwy z oliwek.

Źródło białka jest karmione trawą i spożywane tylko raz w tygodniu. Nie więcej niż 3 uncje na porcję. Spożywają drób i jajko dwa lub trzy razy w tygodniu. Czerwone wino jest ważnym elementem diety śródziemnomorskiej. Chociaż woda jest nadal wyborem napoju.

Korzyści

  • Dieta śródziemnomorska chroni Cię przed pierwszą chorobą związaną ze stylem życia – cukrzycą typu 2.
  • Ograniczanie całej przetworzonej, pakowanej i rafinowanej żywności; ta dieta zmniejsza ryzyko dolegliwości sercowo-naczyniowych.
  • Dieta śródziemnomorska pomaga zmniejszyć stres oksydacyjny, dzięki pokarmom bogatym w przeciwutleniacze.
  • Poprawia poziom cholesterolu poprzez zwiększenie poziomu HLD i obniżenie poziomu LDL.
  • Ta dieta pomaga schudnąć w najprostszy i realistyczny sposób.

Ze względu na naszą współczesną dietę oraz brak witamin i przeciwutleniaczy nie jesteśmy w stanie czuć się i być zdrowymi. Przejście na dietę śródziemnomorską zapewni nam wszystkie składniki odżywcze, minerały, przeciwutleniacze i eksplozję naszych kubków smakowych.