Jakszef.pl

Blog kulinarny

Co jeść jesienią, żeby wzmocnić odporność?

zdrowa dieta

Jesień nadeszła już na dobre, a wraz z nią pojawiła się często niesprzyjająca jesienna pogoda. Warto więc pomyśleć o zmianie diety oraz nawyków żywieniowych. Zastanawiasz się – jak poprawić odporność, wzmocnić organizm i nie chorować? Dziś zastanowimy się nad tym, jak za pomocą domowych sposobów ochronić się przed jesiennymi infekcjami i wirusami.  

Dieta na odporność 

By przetrwać ten trudny czas wzmożonej zachorowalności na różnego rodzaju wirusy należy już teraz pomyśleć o właściwym wzmacnianiu organizmu. Jest wiele sposobów na wzmacnianie odporności, a im więcej z nich wdrożymy do naszego funkcjonowania na stałe, tym większa szansa, że unikniemy choroby. W walce z drobnoustrojami pomogą z pewnością produkty, wzmacniające odporność organizmu. Właściwa dieta, wzmożony ruch i ciepły strój to klucz do sukcesu.  

Jesień to czas przeziębień. Na pojawiające się co jakiś czas choroby jesteśmy narażeni wszyscy. Szczególne ryzyko dotyczy jednak osób starszych i dzieci, a także osób niedożywionych. Warto wiedzieć, że niedobory żywieniowe również mają wpływ na funkcjonowanie układu odpornościowego i całego organizmu. Jak więc ustrzec się przed infekcją? Jak wzmocnić odporność? Jakie składniki powinny się znaleźć w naszej diecie, aby wzmocnić organizm? Podpowiadamy.  

Co jeść jesienią? 

Układ odpornościowy ma za zadanie chronić przed patogenami i chorobami nowotworowymi. Jego zadaniem jest nie tylko rozpoznawanie grzybów i pasożytów, ale również walka z nimi. Często, gdy jesteśmy zdrowi nie zastanawiamy się nad tym jednak, gdy pojawia się pierwsza jesienna infekcja – zaczynamy się zastanawiać, jak skutecznie wzmocnić organizm. Kluczem do sukcesu jest właściwa dieta. To właśnie pożywienie ma największy wpływ na to, jak się czujemy. Dieta wzmacniająca odporność to nie żaden mit, a fakt. Wiele składników bowiem wykazuje wręcz działanie immunostymulujące. 

Dieta, której zadaniem jest wzmocnienie odporności powinna być bogata w witaminę C – antyoksydant, który powoduje zwiększoną produkcję limfocytów. Witamina C chroni również białka błon komórkowych, a także neutralizuje wolne rodniki oraz działa immunostymulująco, znacznie poprawiając funkcjonowanie układu odpornościowego. Witaminę C znajdziemy w produktach takich jak: papryka, natka pietruszki, dzika róża, cytrusy, czarna porzeczka, kalafior, pomidory czy też brokuły. Do codziennej diety warto włączyć składniki, które pomogą utrzymać na długo uczucie sytości, takie jak mąka pszenna, mąka razowa czy makaron razowy.  

Specjaliści podpowiadają – jeśli nie chcesz chorować, jedz śniadanie. Posiłek ten jest często lekceważony, wiele osób zapomina o nim w porannym pośpiechu. To wielki błąd! By organizm miał siłę na walkę z drobnoustrojami powinien być regularnie i właściwie odżywiany. Śniadanie to bowiem najważniejszy posiłek dnia. Właśnie dlatego tak ważne jest, aby do godziny od pobudki, zjeść pełnowartościowe śniadanie, by przez cały dzień mieć siłę i chęć do działania. Dzięki regularnym i pełnowartościowym posiłkom zwiększymy również naszą odporność.