Dieta śródziemnomorska jest najbardziej znana z humusu, chleba pita i oliwy z oliwek. Jednak większość ludzi nie zdaje sobie sprawy z tego, jak różnorodna i zdrowa jest dieta śródziemnomorska. Wyjmijmy stronę z ich książek kucharskich.
Składniki
Składniki, które sprawiają, że ta kuchnia to:
- Zieloni, takie jak – szpinak i jarmuż, warzywa nieskrobiowe, takie jak karczoch, pomidory, kalafior i bakłażan.
- Orzechy i nasiona – migdały, sezam i orzechy włoskie.
- Zdrowe rośliny strączkowe – fasola, ciecierzyca i soczewica.
- Zmierzone porcje bulw – słodkie ziemniaki, ignam i ziemniaki.
- Przyprawy – oregano, tymianek i rozmaryn.
- Zdrowe ziarna – owies, brązowy ryż i kukurydza.
- Ryby i owoce morza z ważną cechą bycia świeżymi i dzikimi.
- Nabiał z koziego mleka i jogurtu probiotycznego.
- Zwierzęce źródło drobiu i czerwonego mięsa z chowu wysokobiałkowego.
- Czerwone wino.
- A co najważniejsze oliwa z oliwek.
Plan diety i tupot
Kluczowe elementy planowania diety śródziemnomorskiej .
- Całe ziarna – to nasiona trawiastych roślin, które mają trzy ważne składniki: otręby, bielmo i zarodki.
- Rafinuje ziarna – składają się głównie z bielma bogatego w węglowodany.
- Rośliny strączkowe – są całkowicie gęste i zawierają dużo białka
- Owoce i warzywa – śródziemnomorscy spożywają więcej owoców i warzyw niż ich amerykańscy odpowiednicy. Codziennie spożywają co najmniej 7-10 porcji.
Świeże owoce morza oraz różnorodne orzechy i nasiona są źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 . Tuńczyk, pstrąg i makrela są tym, co wolą jeść. Każde danie w diecie śródziemnomorskiej jest przyrządzane z oliwy z oliwek.
Źródło białka jest karmione trawą i spożywane tylko raz w tygodniu. Nie więcej niż 3 uncje na porcję. Spożywają drób i jajko dwa lub trzy razy w tygodniu. Czerwone wino jest ważnym elementem diety śródziemnomorskiej. Chociaż woda jest nadal wyborem napoju.
Korzyści
- Dieta śródziemnomorska chroni Cię przed pierwszą chorobą związaną ze stylem życia – cukrzycą typu 2.
- Ograniczanie całej przetworzonej, pakowanej i rafinowanej żywności; ta dieta zmniejsza ryzyko dolegliwości sercowo-naczyniowych.
- Dieta śródziemnomorska pomaga zmniejszyć stres oksydacyjny, dzięki pokarmom bogatym w przeciwutleniacze.
- Poprawia poziom cholesterolu poprzez zwiększenie poziomu HLD i obniżenie poziomu LDL.
- Ta dieta pomaga schudnąć w najprostszy i realistyczny sposób.
Ze względu na naszą współczesną dietę oraz brak witamin i przeciwutleniaczy nie jesteśmy w stanie czuć się i być zdrowymi. Przejście na dietę śródziemnomorską zapewni nam wszystkie składniki odżywcze, minerały, przeciwutleniacze i eksplozję naszych kubków smakowych.
Więcej artykułów
Catering dietetyczny – jak znaleźć najlepszą dietę pudełkową?
Catering dietetyczny 4000 kcal
Dla kogo jest pieczywo niskobiałkowe?