Jakszef.pl

Blog kulinarny

Do czego przydaje się szatkownica w lokalu gastronomicznym?

szatkownica

Każdy lokal gastronomiczny powinien być odpowiednio wyposażony. Dzięki temu jest w stanie zaoferować swoim gościom różnorakie dania, które zachwycą oczy i podniebienie. Wiele urządzeń znacząco przyspiesza pracę i pozwala skupić się na innych, ważnych czynnościach. Dlatego zatem są tak ważne szatkownice?

Do czego służy szatkownica?

Szatkownica elektryczna może przydać się tak, że zależy nam na szybkości, ale jednocześnie jakości i precyzji krojenia i przetwarzania żywności. Dlatego tak ważne jest odpowiednie jej dobranie, by spełniała swoją funkcję jak najlepiej.

Głównym zadaniem szatkownicy jest usprawnienie procesu przetwarzania. Dzięki temu siekanie, rozdrabniania czy mielenie staje się o wiele szybsze. A przecież w lokalach gastronomicznych czas jest bardzo cenną jednostką.

Do jakiej żywności przydaje się szatkownica gastronomiczna? Niemalże każdej:

  • Mięso
  • Ser
  • Zioła
  • Warzywa
  • Orzechy miękkie (np. laskowe, włoskie), nasiona
  • Bakalie

Zależnie od modelu można przetworzyć niemalże wszystko. Nie zaleca się jedynie umieszczać w niej twardszych produktów, jak twarde ziarna, orzechy gałki muszkatołowej, kostki lody czy ziarna kawy. Może dojść bowiem do zniszczenia urządzenia.

Jak dobrze dobrać szatkownicę?

Szatkownica powinna być jak najlepiej dobrana do potrzeb konkretnego lokalu. Przede wszystkim zwracamy uwagę na:

  • Szybkość pracy – najważniejsza jest wydajność urządzenia
  • Sposób krojenia (najważniejsze znaczenie mają rozmiar i kształt otworu wsadowego, tarcze i kratki)
  • Produkty, które pozwala przetworzyć

Obecnie na rynku można znaleźć ogrom modeli, które pozwalają na krojenie w różny sposób, np. w kostkę czy wiórki. W przypadku twardszych produktów konieczne jest zaopatrzenie się w dźwigniowy podajnik dociskowy.

Szatkownice posiadają często dodatkowe funkcje. Najważniejszy jest system, który zależnie od modelu może działać w różny sposób. Najczęściej spotykamy się z tym, że automatycznie urządzenie wyłącza się podczas podnoszenia tarczy. W innych modelach znajdziemy system magnetyczny lub alarmowy.

Podsumowanie

Dobre jakości szatkownice przydają się w każdym lokalu gastronomicznym. Ważne jest to, by zostały wykonane z dobrej jakości materiałów, które są odporne na działanie korozji, a jednocześnie są bezpieczne do bezpośredniego kontaktu z żywnością. Cenne jest także to, by urządzenie można było łatwo rozkręcić, wyczyścić i poddać potem obsłudze serwisowej. Dzięki temu będzie w stanie służyć nam znacznie dłużej i pozwoli na sprawniejszą pracę każdego dnia. Dlatego warto wybrać jak najlepszy sprzęt.