Jakszef.pl

Blog kulinarny

Młynki do kawy – jak wybrać najlepszy?

młynek do kawy

Młynek jest urządzeniem służącym do rozdrobnienia ziaren kawy. Na rynku występuje wiele jego rodzajów, dzięki czemu z pewnością każdy smakosz kawy znajdzie swój idealny. Podzielić młynki można w zależności od tego, czy są one przeznaczone do ręcznego mielenia kawy, czy wyposażone są w napęd elektryczny.

Najlepsza kawa to ta świeżo zmielona

Świeżo zmielone ziarna dają przygotowywanej kawie zdecydowanie silniejszy aromat. Dobrze zmielona umożliwia lepszą ekstrakcję smaków i zwiększa dostępność zawartych w niej składników odżywczych i właściwości pobudzających. Aby proces mielenia przebiegł bez zbytniej straty tych wszystkich istotnych elementów, należy przy zakupie młynka dokonać analizy tego, co oferuje rynek i wybrać najlepszy młynek do kawy.

Rodzaje młynków do kawy

Rodzaje dostępnych na rynku młynków do kawy możemy podzielić jak wyżej wspomniano w zależności od napędu wykorzystywanego do mielenia. Stąd też do wyboru mamy młynki ręczne i młynki elektryczne.

Ręczne młynki do kawy sprawdzą się u osób, które lubią powolne mielenie i rozkoszowanie się aromatem świeżo mielonej kawy. Świetnie sprawdzają się w połączeniu z alternatywnymi metodami parzenia, są mało awaryjne, ciche i można korzystać z nich w każdym miejscu na świecie.

Młynki elektryczne są już bardziej skomplikowanymi sprzętami. Aby zmielona w nich kawa nie utraciła swojego aromatu należy wybierać młynki wolnoobrotowe. Szybkie obroty nagrzewają kawę, co przekłada się na spadek jej jakości podczas przygotowywania.

Do rozważenia przy zakupie młynka do kawy elektrycznego pozostaje także rodzaj zastosowanych w nich ostrzy mielących. Wyróżnia się młynki ostrzowe i żarnowe – z czego zdecydowanie bardziej profesjonalne są młynki żarnowe. One z kolei dzielą się na stalowe i ceramiczne. Różnica między nimi to przede wszystkim trwałość użytych materiałów – młynki stalowe żarnowe będą bardziej wytrzymałe na ewentualne uszkodzenia.

Młynek automatyczny czy ręczny – jak mielić, by zmielić dobrze?

Aby dobrze zmielić kawę młynkiem do kawy należy zwrócić szczególną uwagę na to, czy ostrza młynka nie będą nagrzewać użytych do mielenia ziaren. Ustawienie odpowiedniej grubości mielenia także przełoży się na jakość uzyskanego naparu. Grubość mielenia powinna być dobrana w zależności od typu kawy jaką chcemy uzyskać. Im dłuższy czas parzenia kawy, tym ziarna powinny być zmielone grubiej. Należy pamiętać także o tym, że grubość mielenia ziaren powinna być dostosowana do metody parzenia – inna grubość będzie sprawdzała się w ekspresach ciśnieniowych, inna w na przykład chemexie czy dripperze.