Jakszef.pl

Blog kulinarny

Doskonały smak truskawki przez cały rok

truskawka

Nie da się zaprzeczyć, że truskawka to jeden z symboli przełomu wiosny i lata i ten owoc, po który Polacy sięgają bardzo chętnie. Pewnie każdy zgodzi się z tym, że czerwiec to miesiąc truskawek i wielu z nas oczekuje kiedy w końcu się zacznie. Niestety sezon na polskie truskawki jest krótki i możemy się ich doskonałym smakiem cieszyć jedynie przez kilka tygodni. Wszelkie próby zastąpienia rodzimych truskawek tymi z ciepłych krajów Europy nie dają efektu, smak nie jest taki jakiego większość z nas oczekuje. Dla tych, którzy chcą raczyć się smakiem truskawki przez cały rok przygotowywane są liofilizowane truskawki w formie chipsów.

Doskonały smak truskawki przez cały rok

Sięgając po chipsy truskawkowe, sprzedawane na przykład tutaj: https://do-smaku.pl/chipsy-truskawkowe/, możemy liczyć na produkt, który będzie przenosił nas do czerwcowego sezonu truskawek w każdej chwili, kiedy będziemy mieli na to ochotę. Metoda, w ramach której przygotowywane są chipsy truskawkowe sprawia, że zachowują one doskonały smak i wszystkie właściwości truskawek świeżych. Proces liofilizowania, który jest wykorzystywany przy produkcji to sposób na skuteczne usunięcie z truskawek 99% wody bez zniszczenia składników odżywczych a także doskonałych walorów smakowych jakie kryją się za takimi truskawkami. Tak powstaje produkt, który stoi na wysokim poziomie jakościowym, po który warto sięgnąć.

Cenne składniki odżywcze w truskawkach

Chipsy truskawkowe, które powstają w procesie liofilizowania charakteryzują się niską wagą, ze względu na to, że zostaje tam jedynie około 1% wody. Przy tym mamy pełną wartość odżywczą, ponieważ są tam witaminy i minerały. Duża dawka witamin z grupy B, witamina C, A, PP, E, a także liczne minerały – żelazo, wapń, fosfor, magnez czy żelazo. Charakteryzują się doskonałym słodkim smakiem, co sprawi, że każdy będzie po nie sięgał z wielką przyjemnością. 

Różne możliwości wykorzystywania

Chipsy truskawkowe powstające w procesie liofilizowania to produkt, który może mieć szerokie zastosowanie. Można sięgać po nie zarówno w formie drobnej przekąski, która sprawdzi się w momencie, gdy ma się ochotę na coś słodkiego. Mogą to być również takie propozycje, które będzie można wykorzystywać jako dodatek do ciast, deserów, lodów. Będzie można także dodawać takie truskawki do owsianki czy jogurtu naturalnego, dzięki czemu nie będzie trzeba sięgać po słodzone dodatkowo jogurty. Ze względu na słodki smak takie truskawki będą również doskonałym wyborem jako przekąska dla dzieci.