Jakszef.pl

Blog kulinarny

Skuteczna dieta, aby uniknąć cukrzycy

cukrzyca

Wszyscy zdają sobie sprawę z powikłań zdrowotnych, które mogą wynikać z cukrzycy. Osoby z cukrzycą są bardziej podatne na problemy z sercem i zaburzenia nerwowe. Na szczęście cukrzycy można zapobiec, a w niektórych przypadkach można ją również odwrócić. Wszystko, co musisz zrobić, to jeść odpowiednią dietę, przejść na zdrowe nawyki i ćwiczyć. A kiedy mówimy o prawidłowym jedzeniu, obejmuje dietę, która pomaga kontrolować poziom glukozy we krwi. Dieta cukrzycowa oznacza także spożywanie pokarmów odżywczych we właściwych porach iw umiarkowanych ilościach.

Jeśli cierpisz na cukrzycę i chcesz ją kontrolować / odwrócić, postępuj zgodnie z naszym przewodnikiem podanym poniżej. Zawiera to, co powinieneś jeść, a co nie, wraz z metodami planowania posiłków.

Żywność i napoje, które powinieneś jeść w cukrzycy

Jeśli masz wysoki poziom glukozy, powinieneś uwzględnić następujące grupy żywności w codziennych posiłkach:

  • Owoce: Owoce cytrusowe i bogate w błonnik, takie jak melon, cytryna, pomarańcze, jagody i winogrona. Owoce bogate w potas, takie jak banany, morela i grejpfrut.
  • Warzywa: warzywa nieskrobiowe, takie jak pomidory, fasola, papryka, marchew, kapusta, szpinak, jarmuż i brokuły. Rzadziej możesz mieć warzywa skrobiowe. Przykłady skrobiowych warzyw obejmują ziemniaki i kukurydzę. Zamiast ziemniaków lepiej jeść słodkie ziemniaki.
  • Całe ziarna: Obejmuje to jęczmień, owies, proso, ryż, pszenicę i komosę ryżową.
  • Białka: jajka, ryby, tofu, chude mięso i kurczak bez skóry.
  • Orzechy i nasiona: migdały, orzechy włoskie i nasiona chia.
  • Produkty mleczne: (powinien być niskotłuszczowy lub beztłuszczowy) ser, jogurt i mleko.

Żywność i napoje, których nie powinieneś jeść w cukrzycy

Osoby z cukrzycą powinny się opierać następującym pokarmom i napojom:

  • Żywność o wysokim IG: obejmuje biały chleb, biały ryż, biały makaron, dmuchany ryż, białe ziemniaki, melony, popcorn i ananas. Jeśli jesz te produkty, pamiętaj o połączeniu ich z białkami lub zdrowymi tłuszczami.
  • Pokarmy zawierające węglowodany : większość węglowodanów występuje w 3 grupach pokarmów: owocach, mleku i skrobi.
  • Cukier rafinowany: cukier rafinowany jest obecny prawie we wszystkim, co smakuje słodko. Obejmuje to ciasteczka, słodycze, ciasta, lody itp.
  • Słodkie napoje: koktajle, koktajle, napoje energetyczne, soki i napoje, takie jak herbata i kawa
  • Niezdrowe tłuszcze: W cukrzycy należy unikać tłuszczów trans i nasyconych. Tłuszcze te znajdują się w nabiałach, czerwonym mięsie, olejach tropikalnych, przetworzonych i smażonych potrawach, takich jak frytki i frytki.
  • Pokarmy bogate w sód  Pokarmy bogate w sód / sól mogą podnosić ciśnienie krwi i poziom cukru.
  • Alkohol

Metody planu posiłków

Pacjenci z cukrzycą powinni stosować dwie metody planowania posiłków:

Metoda płytki: ta metoda obejmuje wypełnienie połowy płytki warzywami bez skrobi, jedną czwartą protein i ostatnią część płytki pełnoziarnistymi. Uwzględnij zdrowe tłuszcze w tej metodzie podawania. Możesz dodać owoc lub beztłuszczowy / niskotłuszczowy nabiał.

Liczenie węglowodanów: Ta metoda będzie wymagać obliczenia dokładnej ilości spożywanych węglowodanów. Węglowodany mają zwykle duży wpływ na poziom cukru, dlatego ważne jest ograniczenie ich spożycia. Obliczanie węglowodanów pomoże również w dostosowaniu dawki insuliny (jeśli występuje).

Dokładna ilość węglowodanów, którą należy zażywać, zależy od jego / jej leków i aktywności fizycznej. Skonsultuj się z dietetykiem lub lekarzem, aby poznać dietę opartą na metodzie planu posiłków.