Słodycze BIO coraz częściej spotykane są w różnych sklepach. Co o nich wiedzieć trzeba? Niby mówi się, że duża ilość cukru jest w stanie zaszkodzić człowiekowi. No ale jak tu można zrezygnować ze słodkich łakoci? Tylko że warto wziąć pod uwagę to, z jakimi słodkościami ma się do czynienia. Tym bardziej, że ma się do czynienia z wielką ilością słodkich produktów, jakie są w stanie wpłynąć na pogorszenie się zdrowia małych obywateli, a także osób dorosłych.
Produkty z naturalnych składników
Co o słodyczach BIO wiedzieć trzeba? Jedną najważniejszą informacje – są one wyprodukowane na bazie naturalnych składników bez grama konserwantów. Nie ma w nich także tzw. “białej śmierci”, czyli tego klasycznego cukru, który może prowadzić do otyłości. Jak rozpoznać słodycze BIO? Patrząc na ich skład. Im jest on mniej skomplikowany, a nazwy łatwe do rozpoznania, można być pewnym tego, że słodycz jest bardziej zdrowa. Jeżeli na etykiecie występują słynne E lub bardzo skomplikowane nazwy, które nic nie oznaczają, produkt należy omijać szerokim łukiem. Szeroki asortyment zdrowych słodyczy oferuje sklep internetowy: https://ecowybrane.pl/pl/menu/slodkosci-4570.
Zalety BIO słodyczy
No tak, ale to co stare to takie smaczne i ciężko przerzucić się na coś nowego. Warto jednak poznać zalety słodyczy BIO, aby zdać sobie sprawę, że porzucenie starych nawyków nie będzie takie złe. Wśród korzyści, jakie płyną z jedzenia tego typu łakoci można wymienić:
- nie prowadzą one do otyłości – słodycze BIO są niskokaloryczne. W przeciwieństwie do tych tradycyjnych zamienników, jakie znane są już od wielu lat. Ich spożywanie nie będzie prowadziło do nadwagi, z jakiej łatwo przejść do otyłości. Z drugiej jednak strony – nie jest to zachęta do tego, aby spożywać je w dużej ilości. Można je jeść, ale w umiarkowanych ilościach.
- zdrowe – spożywanie słodyczy tradycyjnych nie tylko prowadzi do pojawienia się nadprogramowych kilogramów. Do tego mogą również dojść problemy z koncentracją, jak również mniejsza odporność organizmu, zaburzenia w funkcjonowaniu organizmu. Takie zjawiska na pewno nie będą miały miejsca, jeżeli ktoś będzie zajadał się zdrowymi słodyczami BIO.
- witaminy i składniki odżywcze – skład BIO łakoci sprawia, że wzmacnia się układ odpornościowy. Do tego nie blokują one również wchłanianie z innych produktów spożywczych, ważnych witamin i składników odżywczych. Często bywa również tak, że w ich składzie (zdrowych słodyczy) można również znaleźć bakalie, jakie są w stanie pozytywnie wpłynąć na lepszą kondycję włosów i paznokci.
Poza tym ich dobry smak sprawi, że chętnie będą je zajadać dzieci i rodzice.
Więcej artykułów
Musli jako zdrowa opcja śniadaniowa
Dla kogo jest pieczywo niskobiałkowe?
Catering dietetyczny a odchudzanie – czy warto go stosować?